Το μελένιο πεπόνι είναι καλοκαιρινό φρούτο με μεγάλη διατροφική αξία. Eκτός από τη γλύκα και τη δροσιά που μας προσφέρει, πλουτίζει θρεπτικά τη διατροφή μας χωρίς να χαλάει τη δίαιτα. Η διαιτολόγος-διατροφολόγος, Σταματάκη Αστερία, που συνεργάζεται με τον Οργανισμό Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, εξηγεί στους καταναλωτές το πώς και το γιατί. 

• Το μυρωδάτο πεπόνι αποδίδει λίγες θερμίδες. Ένα φλιτζάνι κομμένου φρούτου (156 γρ.) μας δίνει 53 θερμίδες, 0,3 γρ λιπαρών, 1,3 γρ. πρωτεΐνης και 13 γρ. υδατανθράκων. 

• Είναι πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικές ουσίες. Το συγκεκριμένο φρούτο είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α, μια ουσία με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση που κάνει καλό στην όραση μας αλλά και στο δέρμα μας.

• Επίσης, περιέχει β-καροτένια, λουτεΐνη, ζεαξανθίνη και κρυπτοξανθίνη δηλαδή αντιοξειδωτικές ουσίες που προστατεύουν τα κύτταρα και τον οργανισμό από τη βλαβερή δράση των ελεύθερων ριζών.

• Όσον αφορά τους ηλεκτρολύτες, το πεπόνι περιέχει αρκετό κάλιο το οποίο είναι σημαντικό συστατικό των κυττάρων και των σωματικών υγρών και βοηθάει στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού ρυθμού.

• Επιπρόσθετα, το πεπόνι περιέχει βιταμίνη C, νιασίνη, παντοθενικό οξύ και μαγγάνιο.

• Η κατανάλωση πεπονιού λόγω της περιεκτικότητάς του σε φυτικές ίνες αλλά και σε υγρασία βοηθάει στην κινητικότητα του εντέρου και στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας.

Tip. Όταν αγοράζετε πεπόνι, επιλέξτε ένα φρούτο το οποίο να είναι βαρύ, να μην έχει αλλοιώσεις, κηλίδες, σκασίματα και χτυπήματα στη φλούδα του. Πριν κόψετε το πεπόνι να το πλένετε πολύ καλά γιατί υπάρχει ο κίνδυνος μεταφοράς βακτηρίων από τη φλούδα στη σάρκα του. Καλό θα ήταν όταν κόβετε το πεπόνι να το καταναλώνετε αμέσως, γιατί διαφορετικά χάνονται κάποιες βιταμίνες του όπως η βιταμίνη C. Αποθηκεύστε το κομμένο πεπόνι στο ψυγείο, τυλιγμένο πάντα με μεμβράνη.