Σαλάτα με φακές και λαχανικά Υλικά:

1 ½ φλιτζάνι φακές
1 πράσινη σαλάτα σγουρή ψιλοκομμένη
½ φλιτζάνι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 ½ φλιτζάνι ντομάτες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
½ φλιτζάνι μαϊντανός ψιλοκομμένος
½ φλιτζάνι σταφίδες
2 κουταλιές της σούπας δυόσμος ψιλοκομμένος
1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο τριμμένο
½ κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
¼ φλιτζάνι ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας ξύδι μπαλσάμικο
2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
2 φύλλα δάφνης
5-6 κόκκους πιπέρι
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Εκτέλεση:

  1. Καθαρίζουμε καλά τις φακές και τις βράζουμε για 10 λεπτά αφαιρώντας τον αφρό. 
  2. Αφήνουμε τις φακές να «ξεκουραστούν» για 15 λεπτά. 
  3. Στραγγίζουμε και ξεπλένουμε. 
  4. Βράζουμε εκ νέου σε 2 φλιτζάνια νερό με τη δάφνη και τους κόκκους πιπεριού για 20-25 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν οι φακές, σε σκεύος με καπάκι και σε μέτρια φωτιά. 
  5. Στραγγίζουμε και βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ. 
  6. Αφήνουμε τουλάχιστον για μία ώρα ή μέχρι να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου. 
  7. Προσθέτουμε τη σγουρή σαλάτα, τη ντομάτα, τις σταφίδες, το κρεμμύδι, το μαϊντανό και 
  8. το δυόσμο.
  9. Ανακατεύουμε πολύ καλά. 
  10. Σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το μπαλσάμικο, το χυμό λεμονιού, το κύμινο, την πάπρικα, αλάτι και πιπέρι. 
  11. Χτυπάμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. 
  12. Ρίχνουμε στη σαλάτα, ανακατεύουμε καλά. 
  13. Σκεπάζουμε το μπολ και βάζουμε τη σαλάτα στο ψυγείο για τουλάχιστον ½ ώρα πριν τη σερβίρουμε.

Πηγή: lovecooking.gr