Υλικά

Για 4 - 6 άτομα

1 κιλό πατάτες, μέτριου ή μικρού μεγέθους, κατά προτίμηση βιολογικές, με τη φλούδα τους
αλάτι απλό
1 κουτ. σούπας ξερή ρίγανη (ή ξερό θυμάρι), τριμμένη
½ κουτ. γλυκού πάπρικα σε σκόνη, κατά προτίμηση καπνιστή
½ κουτ. γλυκού σκόνη κάρι (προαιρετικά)
2 κουτ. σούπας χονδρό αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το τηγάνισμα

άφθονο λάδι, για τηγάνισμα (λιγότερο για το ψήσιμο)
1 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για το ψήσιμο
30 ml ελαιόλαδο
½ φλιτζ. τσαγιού τριμμένη φρυγανιά

Εκτέλεση

Πλένω και βουρτσίζω πολύ σχολαστικά τις πατάτες, καθώς θα τις μαγειρέψω και θα τις καταναλώσω με τη φλούδα τους. Τις βάζω σε μια μεγάλη κατσαρόλα με κρύο νερό και τις βράζω σε μέτρια φωτιά για 30 - 35 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν αρκετά αλλά να μην ανοίξουν. Τις στραγγίζω, τις αφήνω να κρυώσουν για 10 λεπτά και τις κόβω κυδωνάτες. Τις μεταφέρω σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτω τη ρίγανη ή το θυμάρι, την καπνιστή πάπρικα, το κάρι (προαιρετικά), το χονδρό αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύω καλά για να καλυφθούν οι πατάτες με τα μυρωδικά. Από εδώ και στο εξής μπορώ να τις ετοιμάσω με δύο τρόπους, ψητές ή τηγανητές, με εξίσου τραγανό αποτέλεσμα:

Ψητές: Προθερμαίνω το φούρνο στους 200ºC. Μαζί προθερμαίνω και ένα ταψί, στο οποίο έχω ρίξει το ελαιόλαδο, απλώνοντάς το για να καλύψει τον πυθμένα, ώστε να ζεσταθεί και αυτό, μέχρι να κάψει. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνω την τριμμένη φρυγανιά, προσθέτω τις αρωματισμένες πατάτες και ανακατεύω καλά με τα χέρια. Βγάζω το ταψί με το καυτό λάδι από το φούρνο, ρίχνω τις πατάτες (θα τσιτσιρίσουν λίγο, οπότε προσέχω) και τις απλώνω καλά. Ξαναβάζω το ταψί στο φούρνο και τις ψήνω για 1 ώρα, ώσπου η επιφάνειά τους να χρυσίσει καλά. Στη διάρκεια του ψησίματος τις ανακατεύω μερικές φορές με μια ξύλινη κουτάλα. Τις αφήνω να στραγγίξουν για 10 λεπτά σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και σερβίρω.

Τηγανητές: Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ρίχνω ελαιόλαδο μέχρι να φτάσει στη μέση του σκεύους και το ζεσταίνω σε μέτρια φωτιά, μέχρι να κάψει. Σε ένα μπολ ρίχνω το αλεύρι, προσθέτω τις αρωματισμένες πατάτες και ανακατεύω καλά με τα χέρια. Τις τινάζω για να φύγει η περίσσεια αλευριού και τις τηγανίζω σε δόσεις, και από τις δύο πλευρές για 2 - 3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν καλά. Τις στραγγίζω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και τις σερβίρω ζεστές.