Υλικά (για 4-6 άτομα)

  • 2 φλιτζ. τσαγιού ρύζι μπασμάτι
  • 40 ml ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε μικρά καρέ
  • 2 μεγάλα καρότα, κατά προτίμηση βιολογικά, κομμένα σε κυβάκια
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης από βαζάκι, στραγγισμένη και ψιλοκομμένη
  • 600 ml ζωμός λαχανικών (ή νερό)
  • ½ φλιτζ. ασπρισμένα αμύγδαλα, καβουρδισμένα για 10 - 12 λεπτά στο γκριλ, σε ένα αντικολλητικό ταψάκι, μέχρι να ροδίσουν
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Πλένω καλά το ρύζι σε ένα ψιλό σουρωτήρι, κάτω από τρεχούμενο νερό. Το αφήνω να στραγγίξει καλά.
  2. Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρω το κρεμμύδι για 2 - 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτω το καρότο και την πιπεριά Φλωρίνης και σοτάρω για άλλα 2 λεπτά. Προσθέτω το στραγγισμένο ρύζι και ανακατεύω καλά με μια ξύλινη κουτάλα, για περίπου 1 λεπτό, μέχρι να γυαλίσουν καλά οι κόκκοι του από το λάδι.
  3. Ρίχνω το ζωμό (ή το νερό), αλάτι και πιπέρι, ανακατεύω και αφήνω να πάρει μια βράση. Χαμηλώνω τη φωτιά και σιγομαγειρεύω το ρύζι για 12 - 15 λεπτά, χωρίς να ανακατέψω, μέχρι να απορροφήσει όλο το υγρό και να μαλακώσει. Αποσύρω από τη φωτιά, σκεπάζω την κατσαρόλα με μια καθαρή πετσέτα και μετά με το καπάκι της και αφήνω κατά μέρος για 10 λεπτά. Προσθέτω το καβουρδισμένα αμύγδαλα, ανακατεύω απαλά και σερβίρω.