Υλικά

  • 400 γρ. κολοκυθάκια τριμμένα στη χοντρή μεριά του τρίφτη
  • 3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 400 γρ. φέτα
  • 200 γρ. γραβιέρα
  • 1 1/2 κούπας τραχανά ή καλαμποκάλευρο ή αλεύρι δυνατό
  • 2 αβγά
  • 2 φλ.του ελληνικού καφέ ελαιόλαδο (περίπου 1/2 κούπας)
  • μπόλικο άνηθο ή δυόσμο ψιλοκομμένο
  • αλάτι,πιπέρι,πάπρικα
  • λίγο λάδι για το ταψί

για την κρούστα

  • 2 αβγά
  • 3/4 κούπας γάλα ή γιαούρτι
  • 100 γρ. γραβιέρα

Εκτέλεση

  1. Τρίβουμε τα κολοκυθάκια και τα βάζουμε σε σουρωτήρι με λίγο αλάτι να σταθούν και να βγάλουν τα υγρά τους,περίπου μισή ώρα.
  2. Όταν περάσει το μισάωρο τα στύβουμε καλά με τα χέρια μας και τα βάζουμε σε μπολ μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά. Προσέχουμε το αλάτι ανάλογα πάντα με τα τυριά που θα χρησιμοποιήσουμε.
  3. Ανακατεύουμε καλά και αδειάζουμε το μείγμα σε λαδωμένο ταψάκι με διαστάσεις 22x32 εκ. .Στρώνουμε την επιφάνεια να ισιώσει.
  4. Σε μπολ χτυπάμε τα αβγά με το γάλα ή το γιαούρτι και προσθέτουμε τη γραβιέρα.
  5. Αδειάζουμε στην επιφάνεια της πίτας. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις πάνω κάτω για περίπου 45 λεπτά ή μέχρι να πάρει η πίτα όμορφο χρώμα στην επιφάνεια.