Σπιτικοί στρουμπουλοί λουκουμάδες


Υλικά  

  • 280 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις (μπορεί να είναι μισό μισό με αλεύρι ολικής)
  • 1 ποτήρι γάλα (μπορεί να αντικατασταθεί με νερό ώστε να είναι νηστίσιμοι, ή μισό μισό)
  • 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μαγιά σε σκόνη
  • Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση

Αρχική ζύμη: Ζεσταίνουμε ελαφρώς το γάλα, ισα να χλιαρίνει και διαλύουμε σε αυτό την ζάχαρη, το αλάτι και στο τέλος προσθέτουμε την μαγιά ανακατεύοντας με κουτάλι. Προσθέτουμε σιγά- σιγά και το αλεύρι συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας για ένα λεπτό και τον σβήνουμε. Δεν χρειάζεται να ζεσταθεί πολύ, ισα- ισα να ζεσταθεί λίγο για να φουσκώσει άνετα η ζύμη. Σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη το σκεύος με την ζύμη και τοποθετούμε στον φούρνο για μια ώρα το λιγότερο. Η ζύμη θα φουσκώσει και θα βγάλει φουσκάλες στην επιφάνεια. 

Μετά το φούσκωμα: Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά. Μόλις ζεσταθεί καλά, παίρνουμε από το μείγμα με ένα βρεγμένο κουτάλι και με ένα άλλο σπρώχνουμε την ζύμη στο λάδι. Βρέχουμε τα κουτάλια μας για να γλιστράει η ζύμη. Το μυστικό είναι να γυρνάμε συχνά τους λουκουμάδες στο λάδι και να μην γεμίζουμε το κατσαρολάκι με πολλούς γιατί θα πέσει η θερμοκρασία του λαδιού και θα ρουφήξουν λάδι. Μην σας απασχολεί το σχήμα της ζύμης, μόλις τους ρίξετε στο λάδι και τους γυρίσετε μερικές φορές, αυτοί θα φουσκώσουν και θα γίνουν στρογγυλοί. Όταν ροδοκοκκινίσουν τους βγάζουμε με ένα τρυπητό κουτάλι ή πιρούνι και τους αφήνουμε να στραγγίξουν σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. 

Αφού στραγγίσουν, τους μεταφέρουμε σε πιάτο και τους περιλούζουμε με μέλι, κανέλα, καρύδια και ότι τραβάει η όρεξη μας!
Γίνονται ακόμη νοστιμότεροι  αν χρησιμοποιήσετε και αλεύρι ολικής.

 

Πηγή: eri-captaincook.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο