Μικρά ψωμάκια με γεύση παρμεζάνας και ελιάς

Μικρά ψωμάκια με γεύση παρμεζάνας και ελιάς

Υλικά για τη ζύμη

  • 1 1/2 κιλό αλεύρι για όλες της χρήσεις
  • 120 γραμμάρια βούτυρο
  • 1 αυγό
  • 1/4 κούπας νερό χλιαρό
  • 3/4 κούπας γάλα χλιαρό
  • 1/4 κούπας ζάχαρη
  • 1 κουταλιά του γλυκού αλάτι
  • 1 φακελάκι ξερή μαγιά(λιωμένη σε 2-3 κουταλιές νερό)
  • 2 κούπες ελιές κομμένες και καθαρισμένες

Για την επικάλυψη παρμεζάνας

  • 60 γραμμάρια φυτικό βούτυρο
  • ½ κούπα τριμμένη παρμεζάνα

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ ρίχνουμε 1 1/2 κιλό αλεύρι για όλες της χρήσεις, 120 γραμμάρια βούτυρο, 1 αυγό, 1/4 κούπας νερό χλιαρό, 3/4 κούπας γάλα χλιαρό, 1/4 κούπας ζάχαρη, 1 κουταλιά του γλυκού αλάτι, 1 φακελάκι ξερή μαγιά λιωμένη, 2 κούπες ελιές κομμένες και καθαρισμένες και ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν τα υλικά μας.

Στη συνέχεια, μεταφέρουμε τη ζύμη σε αλευρωμένο πάγκο και συνεχίζουμε να ζυμώνουμε δυνατά μέχρι να γίνει λεία. Αν δούμε ότι κολλάει στα χέρια, ρίχνουμε περισσότερο αλεύρι.

Τοποθετούμε τη ζύμη σε ένα μπολ που να κλείνει και την αφήνουμε να φουσκώσει για περίπου 40 λεπτά σε ζεστό μέρος ή για 20 λεπτά σε προθερμασμένο στους 120 βαθμούς φούρνο. Κατόπιν ζυμώνουμε πάλι το ζυμάρι το χωρίζουμε σε 24 κομμάτια και τα πλάθουμε σε μπαλάκια.

Τα αραδιάζουμε στο ταψί του φούρνου συμμετρικά για να μην κολήσουν μεταξύ τους αφού στο ψήσιμο θα φουσκώσουν. Τα αφήνουμε πάλι να φουσκώσουν τα αλόιφουμε με ένα πινέλο με το λιωμένο βούτυρο,πασπαλίζουμε με την παρμεζάνα και φουρνίζουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180 βαθμών και ψήνουμε για 30-35 λεπτά 

Πηγή: i-live

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο