«Πιτάκια» γεμιστά

«Πιτάκια» γεμιστά

Υλικά

Για τη ζύμη

  • 400 γρ. αλεύρι, κοσκινισμένο
  • 4 αυγά
  • 4 κουτ. σούπας νερό
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι

Για τη γέμιση

  • 250 γρ. φρέσκο σπανάκι, καθαρισμένο
  • 50 γρ. μπέικον, κομμένο σε κύβους
  • 2 κρεμμύδια, κομμένα σε κύβους
  • 1 φέτα μπαγιάτικο ψωμί
  • 1 ματσάκι μαϊντανός, χωρίς τα κοτσάνια, ψιλοκομμένος
  • 125 γρ. βοδινός κιμάς
  • 125 γρ. γέμιση από λουκάνικα
  • 1 αυγό, το ασπράδι
  • μοσχοκάρυδο, τριμμένο
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Για την γέμιση: Ψιλοκόβουμε το σπανάκι και το βάζουμε σε μια κατσαρόλα, σε χαμηλή θερμοκρασία, μέχρι να μαραθεί.Τηγανίζουμε το μπέικον σε ένα τηγάνι και προσθέτουμε τα κρεμμύδια· μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Παράλληλα, μουλιάζουμε το ψωμάκι σε κρύο νερό.Όταν τελειώσουμε με την προετοιμασία, ανακατεύουμε σε μια λεκάνη όλα τα υλικά της γέμισης.

Για τη ζύμη: Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε το κοσκινισμένο αλεύρι, τα αυγά, το νερό και το αλάτι. Ζυμώνουμε καλά μέχρι να σχηματιστεί μια συμπαγής ζύμη. (Αν έχουμε μίξερ ζυμώνουμε χρησιμοποιώντας τον γάτζο). Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη με ένα πανί ή μια πετσέτα για 30 λεπτά. Αφού ξεκουραστεί η ζύμη, την χωρίζουμε σε 4 κομμάτια και ανοίγουμε 4 λεπτά φύλλα με τον πλάστη.

Συναρμολόγηση: Στα 2 φύλλα βάζουμε από 1 κουταλάκι του γλυκού γέμιση ανά 5 εκ. Αλείφουμε ενδιάμεσα τα κενά με το ασπράδι. Βάζουμε από πάνω το δεύτερο φύλλο και πιέζουμε αρκετά όλα τα ενδιάμεσα διαστήματα με την λαβή μιας κουτάλας. Με μια ροδέλα ή ένα μαχαίρι κόβουμε τετράγωνα κομμάτια. Προσοχή: οι άκρες των ζυμαρικών πρέπει να κολλήσουν καλά.

Αλατίζουμε καλά το νερό και βράζουμε τα πιτάκια σε χαμηλή θερμοκρασία, για 10 λεπτά.

Συνοδεύουμε με σοταρισμένα κρεμμύδια και πατατοσαλάτα. 

Πηγή: gastronomos

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο