Νηστίσιμες πατάτες Λυωνέζ αλά Ελληνικά

Νηστίσιμες πατάτες Λυωνέζ αλά Ελληνικά

Υλικά

  • 4 μέτριες πατάτες
  • 3 μεγάλα κόκκινα κρεμμύδια
  • 1/3 κούπας ελαιόλδο
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 1 κουταλιά ζάχαρη καστανή
  • 1 κ.γ. πετιμέζι
  • 1 κ.γ. ρίγανη
  • 1/2 κ.γ. θυμάρι
  • 1 – 2 κλωναράκια φρέσκο δενδρολίβανο
  • 1/4 κούπας ξύδι βαλσάμικο

Εκτέλεση

Ξεφλουδίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε λεπτές φέτες 1 εκ.  Τις βράζουμε  για 5 λεπτά.  Τις στραγγίζουμε και τις ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα, με το μισό ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.  Κουνάμε την κατσαρόλα να βραχούν με το ελαιόλαδο.

Εν τω μεταξύ ξεφλουδίζουμε και κόβουμε τα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες.

Σωτάρουμε τα κρεμμύδια με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ρίχνουμε λίγο αλάτι και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να μαλακώσουν.  Προσθέτουμε το ξύδι, το πετιμέζι, το δενδρολίβανο, ρίγανη και θυμάρι.   Μαγειρεύουμε μέχρι να καραμελώσουν και να μείνουν με ελάχιστο ζουμάκι, ανακατεύοντας τακτικά.

Λαδώνουμε ένα πυρέξ 18 χ 26 εκ. με 1 κ.γ. ελαιόλαδο και στρώνουμε μία στρώση πατάτες και τα μισά κρεμμύδια, ξανά με τις υπόλοιπες πατάτες και τα υπόλοιπα κρεμμύδια από πάνω.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο για περίπου 1 ώρα μέχρι να ψηθούν οι πατάτες.

Πηγή: kopiaste

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο