Μελιτζάνες τσακώνικες σε βάζο

Υλικά:
10 μελιτζάνες τσακώνικες (μακρόστενες)1/2 λίτρο νερό1 κ.σ. αλάτι1 κ.σ. φρ. δυόσμος ψιλοκομμένος2 καυτερές πιπεριές αποξηραμένες1 κ.σ. φρ. βασιλικός ψιλοκομμένος2 σκελίδες σκόρδο σε φέτες2 φλ. τσαγ. ελαιόλαδο5-6 κόκκοι μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση:

1. Διαλέγουμε μικρές τσακώνικες μελιτζάνες. Τις πλένουμε και τις κόβουμε κατά μήκος στα τέσσερα.
2. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το ξίδι, το νερό και το αλάτι. Μόλις πάρουν βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε μέσα τις μελιτζάνες και σιγοβράζουμε 4-5 λεπτά. Τις στραγγίζουμε και βάζουμε επάνω στο σουρωτήρι βάρος για να αποβάλουν τα περισσότερα υγρά τους.
3. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο να κάψει και μετά το αποσύρουμε από τη φωτιά. Ρίχνουμε μέσα το πιπέρι, τις πιπερίτσες, τα μυρωδικά και το σκόρδο. Σε αποστειρωμένο βάζο, στήνουμε όρθιες τις μελιτζάνες και περιχύνουμε με το αρωματικό ελαιόλαδο μέχρι να καλυφθούν καλά.
4. Σφραγίζουμε το βάζο και το αφήνουμε να κρυώσει. Το διατηρούμε στο ψυγείο για 1 μήνα. Τρώγονται μετά από 2 ημέρες.