Πιτούλες με φύλλο κρούστας και φέτα

Πιτούλες με φύλλο κρούστας και φέτα

Υλικά

  • 1 πακέτο φύλλο κουρού
  • ¼ κιλό φέτα σκληρή τριμμένη
  • 1 κουταλιά σούπας φρέσκια ρίγανη, μόνο τα φυλλαράκια
  • 1 αβγό για τη γέμιση
  • 1 αβγό για την επάληψη
  • 1 κουταλιά σούπας αλεύρι για το άνοιγμα του φύλλου
  • 1 κουταλιά σούπας σουσάμι λευκό

Για το καραμελωμένο κρεμμύδι

  • 3-4 μεγάλα κρεμμύδια λευκά, μεγάλα
  • 2 κουταλιές σούπας μέλι θυμαρίσιο
  • 3 κουταλιές σούπας ξίδι μπαλσάμικο
  • 3 κουταλιές σούπας ζάχαρη καστανή
  • 3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουταλάκι γλυκού αλάτι

Εκτέλεση

Φτιάξτε τα καραμελωμένα κρεμμύδια: Παίρνετε 3-4 μεγάλα λευκά κρεμμύδια(περίπου 1 ½ κιλό) που είναι πιο γλυκά οπότε καραμελώνουν ευκολότερα.Μπορείτε φυσικά να το φτιάξετε και με απλά σκούρα κόκκινα κρεμμύδια.Καθαρίζετε τα εξωτερικά φύλλα και τα κόβετε στα δύο. Κόβετε σε κάθετεςφέτες το κρεμμύδι και μετά σε μικρότερα κομμάτια. Αδειάζετε σε ένααντικολλητικό με βαρύ πάτο τηγάνι.

 Ρίχνετε καταρχάς την καστανή ζάχαρη,μετά το μέλι και σοτάρετε για 8 με 10 λεπτά. Έπειτα βάζετε το μπαλσάμικο,το ελαιόλαδο, το αλάτι και ανακατεύετε με ένα κουτάλι ζωηρά να «πιάσουν»όλα τα υλικά γύρω από τη σάρκα των κρεμμυδιών. Αυτή η διαδικασία είναισημαντική διότι έτσι θα αρχίσει γρηγορότερα το καραμέλωμα. Τα πρώτα 5λεπτά η θερμοκρασία πρέπει να είναι υψηλή για να αρχίσουν τα κρεμμύδια νααπελευθερώνουν τα υγρά τους. Σιγομαγειρεύετε για 25-30 λεπτά σε χαμηλήθερμοκρασία μέχρι να καραμελώσουν και να αποκτήσουν ένα ωραίο καστανόσκούρο χρώμα.

Τα αφήνετε να κρυώσουν εντελώς (αν έχουν νερά ή λάδι τα στραγγίζετεκαλά) και μετά προσθέτετε τη φέτα, τη ρίγανη και το αβγό. Ανακατεύετεκαλά.

Ανοίγετε επάνω σε μια λεία αλευρωμένη επιφάνεια το φύλλο κουρού καικόβετε με ένα κουπάτ ή ένα πιάτο δίσκους διαμέτρου περίπου 10 εκ. Βάζετεμια γενναιόδωρη πιρουνιά από το μίγμα και κλείνετε σε μισοφέγγαρο.Πιέζετε και βρέχετε με λίγο νερό τις άκρες για να κλείσουν καλά και να μηνανοίξουν στο ψήσιμο. Περνάτε την επιφάνεια με λίγο αβγό χτυπημένο καιπασπαλίζετε με σουσάμι. Ακουμπήστε σε ένα ταψί το οποίο έχετε στρώσει μελαδόκολλα και ψήστε στους 180oC για 25-30 λεπτά. Σερβίρετε τις πιτούλες σεθερμοκρασία δωματίου.

TIP Ένα άλλο ιδανικό τυρί γι' αυτή τη συνταγή είναι το τσένταρ, ειδικά αν είναιπαλαιωμένο. Αν θέλετε μπορείτε να τα φτιάξετε και τρίγωνα με φύλλο κρούστας.

Πηγή: ab

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο