Πατάτες στο φούρνο με ντομάτες

Πατάτες στο φούρνο με ντομάτες

Υλικά

για 6 άτομα

  • 2 μεγάλα κόκκινα ή άσπρα κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 1 κιλό πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε λεπτές ροδέλες
  • 450-500 γραμ. ντομάτες, σε ροδέλες με τα ζουμιά τους
  • 8-10 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 φλυτζ. φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα ή πεκορίνο ή πικάντικο τσένταρ (Cheddar)
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • μερικά φύλλα βασιλικού
  • 1/4 φλυτζ. νερό

 Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180-190 βαθμούς C.Επιλέξτε ένα σκεύος που μπορεί να εμφανιστεί στο τραπέζι (π.χ. πήλινο ή πυρέξ) και λαδώστε το καλά στον πάτο. Έχετε όλα τα υλικά δίπλα σας.

Τοποθετείστε πρώτα μια στρώση από κρεμμύδια, από πάνω τακτοποιείστε τις ροδέλες απ΄τις πατάτες και μετά αυτές με τις ντομάτες. Ρίξτε λίγο λάδι, αλάτι πιπέρι και πασπαλίστε με το τριμμένο τυρί. Επαναλάβατε την διαδικασία μέχρι να τελειώσουν όλα τα λαχανικά, τελειώνοντας με μια στρώση από ανάμικτες πατάτες – ντομάτες, που εναλάσσονται. Βάλτε ανάμεσά τους σε διάφορα σημεία τα φύλλα βασιλικού (αν είναι τα μεγάλα, κόψτε τα με το χέρι σε μικρότερα). Πασπαλίστε με τυρί, αλατοπιπερώστε και ρίξτε λίγο ακόμη λάδι.

Σημείωση: Eπειδή τα υλικά είναι πολύ απλά, ένα μέρος της επιτυχίας του πιάτου έγκειται στην εμφάνιση. Περιποιηθείτε τις στρώσεις για να το δείτε στο τέλος και οπτικά ωραίο.

Ρίξτε στο σκεύος το νερό και ψήστε στον προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα περίπου ή και λίγο παραπάνω, μέχρι οι πατάτες να είναι μαλακές. Αν προς το τέλος, το βλέπετε να ροδίζει περισσότερο, σκεπάστε με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο.

Σερβίρισμα: Κόψτε το σε κομμάτια με το μαχαίρι και χρησιμοποιείστε την σπάτουλα για να τα μεταφέρετε στα πιάτα. Σερβίρεται γενικά ζεστό.

Πηγή: pandespani

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο