Πατατούλες με απάκι και μετσοβόνε

Πατατούλες με απάκι και μετσοβόνε

Μια εύκολη, γρήγορη και πεντανόστιμη εκδοχή για τις αγαπημένες μας πατάτες φούρνου.

Υλικά

  • 1 κιλό πατάτες, κατά προτίμηση βιολογικές
  • 250 γρ. μετσοβόνε (καπνιστό τυρί από το Μέτσοβο), τριμμένο
  • 250 γρ. απάκι*, κομμένο σε μικρούς κύβους
  • τα φυλλαράκια από 1 κλωναράκι δενδρολίβανο, ψιλοκομμένα ή 1 κουτ. γλυκού ξερό δενδρολίβανο, καλά κοπανισμένο
  • 3 κουτ. σούπας λάδι
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Διαδικασία Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε μεσαίου μεγέθους κύβους ή σε λεπτές ροδέλες. Τις βράζουμε σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν αλλά να μη λιώσουν. Έτσι κομμένες δεν θέλουν πολλή ώρα βράσιμο. Τις ελέγχουμε μετά τα πρώτα 10 λεπτά τρυπώντας τες με ένα πιρούνι. Όταν γίνουν, τις σουρώνουμε.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο C. Bάζουμε τις πατάτες σε ένα ταψί που να τις χωρά σε μονή στρώση, περιχύνουμε με το λάδι, πασπαλίζουμε με το δενδρολίβανο, λίγο αλάτι (το τυρί και το αλλαντικό είναι αλμυρά) και πιπέρι, σκορπίζουμε και το απάκι και ανακατεύουμε προσεχτικά με τα χέρια. Ψήνουμε για 15 λεπτά ή μέχρι να λιώσει το τυρί και να ροδίσουν ελαφρώς οι πατάτες και το απάκι. Σερβίρουμε τις πατάτες όσο είναι ζεστές και συνοδεύουμε με πράσινη σαλάτα της αρεσκείας μας.

Συμβουλή Το απάκι είναι αλλαντικό κρητικής προέλευσης από άπαχο χοιρινό κρέας, που μαρινάρεται σε ξίδι και καπνίζεται στον καπνό αρωματικών βοτάνων. Το βρίσκουμε στα ψυγεία μεγάλων σούπερ μάρκετ, σε επιλεγμένα παντοπωλεία και σε μαγαζιά με κρητικά τρόφιμα. Εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε άλλο αλλαντικό όπως μπέικον, λουκάνικο ή σύγλινο.

Πηγή: gastronomos

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο