Πατάτες στο φούρνο με τυριά

Πατάτες στο φούρνο με τυριά

Υλικά

  • βούτυρο για  επικάλυψη
  • αλάτι
  • 1 κιλό πατάτες, κομμένες σε φέτες μισού εκατοστού
  • 90γρ. τυρί γραβιέρα, τριμμένο (περίπου 3/4 φλιτζανιού)
  • 90γρ. τυρί τσένταρ, τριμμένο (περίπου 3/4 φλιτζανιού)
  • 3 κουταλιές της σούπας τριμμένο τυρί παρμεζάνα
  • φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 2 μεγάλα αυγά
  • 2 φλιτζάνια κρέμα γάλακτος

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Βουτυρώνουμε ένα μεγάλο ρηχό πυρίμαχο σκεύος. Το αφήνουμε στην άκρη.

Βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα αλατισμένο νερό να βράσει. Προσθέτουμε τις πατάτες. Τις βράζουμε  για 4 λεπτά (δεν θα γίνουν τρυφερές) και τις στραγγίζουμε. Σε ένα μικρό μπολ, ανακατεύουμε μαζί τα τυριά.

Τακτοποιούμε το 1/3 από τις πατάτες στον πάτο του σκεύους. Πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι και το 1/3 του μείγματος τυριών. Επαναλαμβάνουμε με ένα δεύτερο στρώμα από πατάτες, αλάτι, πιπέρι και το υπόλοιπο μισό μείγμα τυριών. Τακτοποιούμε τις υπόλοιπες πατάτες στην κορυφή.

Σε ένα ξεχωριστό μπολ, χτυπάμε ελαφρά μαζί τα αυγά. Σε μια μικρή κατσαρόλα, ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος μέχρι να βγάλει ατμό. Χτυπώντας ελαφρά συνεχώς, χύνουμε αργά την κρέμα γάλακτος στα αυγά.  Πασπαλίζουμε το μείγμα των αυγών με το αλάτι και το πιπέρι. Το ρίχνουμε ομοιόμορφα πάνω από τις πατάτες. Πασπαλίζουμε τις πατάτες με το υπόλοιπο μείγμα τυριών. Ψήνουμε για 30 έως 40 λεπτά ή μέχρι οι πατάτες να μαλακώσουν και να ροδίσουν.

Τις αφήνουμε να κάτσουν  για 10 λεπτά πριν τις σερβίρουμε.

Πηγή: marymarycook

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο