Το «βρώμικο» αλά πλατεία Μαβίλης

Το «βρώμικο» αλά πλατεία Μαβίλης

Υλικά

  • 4 λουκάνικα χωριάτικα, περίπου 120 - 150 γρ. το καθένα
  • 1/2 μικρό λάχανο, άσπρο, λεπτοκομμένο ή λεπτοτριμμένο στον τρίφτη
  • 50 γρ. τζίντζερ (πιπερόριζα), φρέσκο, καθαρισμένο και τριμμένο στη χοντρή πλευρά του τρίφτη (ή 1 κουτ. σούπας σκόνη τζίντζερ)
  • 200 ml φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκαλιού
  • ξύσμα από 1/2 - 1 πορτοκάλι, ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό
  • τα φυλλαράκια από 1/2 ματσάκι μυρώνια, ψιλοκομμένα (ή μαϊντανός)
  • 2 μικρά κρεμμύδια ξερά, σε ροδέλες
  • 2 κουτ. σούπας ξίδι, κατά προτίμηση από κόκκινο κρασί
  • 1 κουτ. σούπας σουμάκ (ανατολίτικο μπαχαρικό, με βαθυκόκκινο χρώμα και υπόξινη γεύση, που βρίσκουμε σε καλά μπαχαράδικα, όπως ο Μανδραγόρας, το Μπαχάρ, το Baharat, το Ελιξίριο, ο Αρκευθος κ.λπ.) Εναλλακτικά, μπορείτε να βάλετε ξύσμα από 1/2 ακέρωτο λεμόνι ανακατεμένο με 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά - με διαφορετικό αποτέλεσμα)
  • 4 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 100 γρ. μουστάρδα της αρεσκείας μας
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 για 4 «βρώμικα»

Εκτέλεση

Σε ένα φαρδύ τηγάνι ζεσταίνουμε 30 ml από το μετρημένο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το τζίντζερ (αν βάλουμε φρέσκο), για περίπου 1 λεπτό, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα. Προσθέτουμε το λάχανο (και το ξερό τζίντζερ - αν έχουμε επιλέξει αυτό) και σοτάρουμε περίπου άλλα 4 - 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει λίγο.

Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία, ρίχνουμε το χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα και αφήνουμε το λάχανο να σιγομαγειρευτεί περίπου 10 - 15 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά του. Τότε, προσθέτουμε τα μυρώνια, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε απαλά με ξύλινη κουτάλα και αδειάζουμε το περιεχόμενο του σκεύους σε ένα μπολ.

Σκουπίζουμε το σκεύος καλά και σοτάρουμε σε 20 ml από το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά τα κρεμμύδια με το σουμάκ, περίπου για 3 - 4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν. «Σβήνουμε» με το ξίδι και πασπαλίζουμε με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Αποσύρουμε. Εν τω μεταξύ, προθερμαίνουμε το φούρνο στη λειτουργία του γκριλ και λαδώνουμε ελαφρώς τη σχάρα.

Από κάτω στερεώνουμε ένα ταψί, ώστε να πέφτουν μέσα τα υγρά του ψησίματος και να μη λερώσουμε το φούρνο. Βάζουμε τα λουκάνικα στη σχάρα και ψήνουμε για περίπου 4 - 5 λεπτά από κάθε πλευρά ή μέχρι να ροδίσουν καλά.

Σε ένα τηγάνι (κατά προτίμηση αντικολλητικό - μπορεί να είναι και αυτό όπου φτιάξαμε το λάχανο και τα κρεμμύδια, απλώς πρέπει να το πλύνουμε πριν το ξαναχρησιμοποιήσουμε) και σε μέτρια φωτιά (για να μην καούν από κάτω πριν προλάβουν να ψηθούν), τηγανίζουμε ένα-ένα ή δύο-δύο τα αυγά μάτια (κατά προτίμηση μελάτα), μοιράζοντας ανάλογα και το υπόλοιπο λάδι κάθε φορά. Σε ατομικά πιάτα βάζουμε από ένα λουκάνικο, από ένα αυγό μάτι και δίπλα το λάχανο και το κρεμμύδι. Απλώνουμε λίγη μουστάρδα σε κάθε λουκάνικο και σερβίρουμε. 

Πηγή: gastronomos

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο