Πικάντικη σάλτσα ντοµάτας Υλικά

    * 1/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
    * 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
    * 4 σκελίδες σκόρδο
    * 1 κ.γλ. μπούκοβο
    * 1/2 κ.γλ. πιπέρι καγέν
    * 1 φλ. τσαγιού κόκκινο κρασί
    * 2 κιλά αποφλοιωμένα πομοντόρια (ποικιλία ντομάτας πολύ εύγευστη με χοντρή σάρκα και λίγους σπόρους) φρέσκα ή σε κονσέρβα εμπορίου
    * 1 κ.σ. πελτές ντομάτας
    * 1 κ.σ. φρέσκια ρίγανη
    * 1 κλαδάκι φρέσκο θυμάρι
    * 1/3 φλ. τσαγιού φρέσκα φύλλα πλατύφυλλου βασιλικού
    * 2 κ.γλ. ζάχαρη
    * αλάτι
    * φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Εκτέλεση

1. Σε κατσαρόλα βαθιά και στενή ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το σκόρδο, το μπούκοβο και το πιπέρι καγέν και τα σοτάρουμε ανακατεύοντας για 3΄. Προσθέτουμε το κρασί και αφήνουμε να βράσει για λίγα λεπτά μέχρι να μειωθούν τα υγρά στο μισό. Έπειτα με τα χέρια λιώνουμε τις ντομάτες πάνω από την κατσαρόλα (για να πέφτει μέσα ο χυμός τους), προσθέτουμε και τον πελτέ και τ’ αφήνουμε να πάρουν μία βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε τα μυρωδικά και σιγοβράζουμε για 30΄. Τέλος προσθέτουμε τη ζάχαρη, την παρμεζάνα και σιγοβράζουμε για 10΄ επιπλέον, αλατοπιπερώνοντας προς το τέλος.

2. Χρησιμοποιούμε τη σάλτσα απευθείας και την υπόλοιπη τη φυλάμε στο ψυγείο για 5 ημέρες ή αφού κρυώσει καλά τη μοιράζουμε σε σακουλάκια και τη βάζουμε στην κατάψυξη. Διατηρείται για 2 μήνες.