Εύκολες πατάτες ογκρατέν με τραγανή κρούστα

Εύκολες πατάτες ογκρατέν με τραγανή κρούστα

Είναι κάποιες φορές που θες ένα φαγητό «comfort food», όπως το λένε έξω. Από αυτά που κάθε μπουκιά είναι σαν αγκαλιά. Σαν το παστίτσιο ας πούμε. Αλλά ποιος φτιάχνει παστίτσιο κουρασμένος από τη δουλειά; Μια εύκολη εναλλακτική είναι το γνωστό μας ογκρατέν. Το αυθεντικό Γαλλικό ογκρατέν είναι πολύ απλό: πατάτες σε φέτες, κρέμα γάλακτος, λίγο σκόρδο. Ούτε τυριά, ούτε αλεύρια, ούτε τίποτα.

Το «γκρατινάρισμα» ή Γαλλικά «au gratin» είναι μια τεχνική ψησίματος, όπου η επιφάνεια του φαγητού είναι καλοψημένη και τραγανή, είτε σκέτη είτε με ένα μείγμα τριμμένης φρυγανιάς και τυριού. Το πιο διάσημο ογκρατέν, αυτό με τις πατάτες, λέγεται «gratin dauphinois» κι έχει πάρει το όνομά του από την περιοχή Dauphine στην νοτιο-ανατολική Γαλλία. Αρωματίζουμε το ταψί με λίγο σκόρδο, απλώνουμε τις πατάτες σε πολύ λεπτές φέτες, αλατοπιπερώνοντας σε κάθε στρώση, περιχύνουμε με κρέμα γάλακτος και ψήνουμε. Απλά πράγματα.

 Υλικά

  • 1 κιλό πατάτες (περίπου 4-5 μεγάλες)
  • 200γρ γραβιέρα τριμμένη
  • 100γρ κασέρι τριμμένο
  • 500ml κρέμα γάλακτος με λιγότερα λιπαρά ("για ζυμαρικά")
  • 1 σκελίδα σκόρδο ολόκληρη
  • 4 κουτ. σούπας βούτυρο
  • αλάτι, πιπέρι
  • μια πρέζα τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • 1 σακουλάκι πατατάκια ή 2 φρυγανιές τριμμένες

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200C στις αντιστάσεις. Ξεφλουδίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε στη μέση. Βράζουμε μπόλικο αλατισμένο νερό σε μεγάλη κατσαρόλα και τις βράζουμε για 10-15 λεπτά, να μαλακώσουν ελαφρά (τόσο όσο να τσιμπιούνται εύκολα με το πιρούνι αλλά να μην διαλύονται).
Βγάζουμε τις πατάτες από το νερό και τις αφήνουμε να κρυώσουν για να μπορούμε να τις δουλέψουμε. Αφού κρυώσουν, τις κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες.

Βουτυρώνουμε καλά ένα τετράγωνο ταψί ή πυρέξ, διαστάσεων 25Χ25 εκατοστά. Παίρνουμε τη σκελίδα σκόρδο και τρίβουμε το ταψί παντού να πάρει τη μυρωδιά. Πετάμε το υπόλοιπο σκόρδο.

Απλώνουμε μια στρώση πατάτες. Αλατίζουμε και πιπερώνουμε. Πασπαλίζουμε με ελάχιστο τριμμένο μοσχοκάρυδο. Απλώνουμε λίγα μικρά κομματάκια βούτυρο εδώ κι εκεί. Πασπαλίζουμε με το ⅓ των τυριών. Επαναλαμβάνουμε: μια στρώση πατάτες, αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο, λίγο βούυρο, τριμμένο τυρί - μέχρι να τελειώσουν οι πατάτες.

Ρίχνουμε όλη την κρέμα γάλακτος πάνω στις πατάτες. Τρίβουμε ένα σακουλάκι πατατάκια Lays (το πράσινο σακουλάκι) με τις χούφτες μας πάνω στις πατάτες. Πασπαλίζουμε με όσο τυρί περίσσεψε. Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε το ογκρατέν σκεπασμένο για 1 ώρα. Ξεσκεπάζουμε, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180C και ψήνουμε για μισή ώρα ακόμα, να ροδίσει καλά η επιφάνεια.

Πηγή: foodaki

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο