Οι πίτες της Πασχαλιάς

Οι πίτες της Πασχαλιάς

Φτιαγμένη με φρέσκα τυριά της εποχής, άγρια χόρτα και μυρωδικά, η πίτα είναι το γιορτινό έδεσμα που θα ξεγελάσει την πείνα και θα κερδίσει τις εντυπώσεις μέχρι να βγει το αρνί ή θα περάσει στα κυρίως την επομένη της γιορτής.

Τυρόπιτα της Λαμπρής
Λιώνουμε 100 γρ. βούτυρο, το βάζουμε σε μπολ και το ανακατεύουμε με 2 φλιτζάνια αλεύρι, 1 φλιτζάνι γάλα και 350 γρ. φέτα τριμμένη. Λαδώνουμε ένα ταψί και απλώνουμε τον χυλό.
Προσοχή: Αυτή η πίτα γίνεται λεπτή σαν ζύμη για πίτσα, οπότε δεν τη βάζουμε σε μικρό ταψάκι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 30 λεπτά. Aν τη θέλουμε πιο αρωματική, μπορούμε να προσθέσουμε ξερό δυόσμο, φρέσκο άνηθο και μαϊντανό, σποράκια γλυκάνισου, γλυκιά πάπρικα ή σαφράν.

Πίτα με αρνί
Κόβουμε 1 κιλό αρνί από ψαχνό σε μικρές μπουκίτσες και το βράζουμε με αλατοπίπερο, 1 κρεμμύδι και λίγη ρίγανη μέχρι να μαλακώσει και το στραγγίζουμε. Στο μεταξύ, ανοίγουμε το φύλλο: Φτιάχνουμε μια μαλακιά, ελαστική ζύμη με 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 1 κουτ. γλυκού αλάτι, 1 φλιτζάνι του καφέ ελαιόλαδο, 250 γρ. γιαούρτι στραγγιστό και περίπου 1 ποτήρι χλιαρό νερό. Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί. Aλείφουμε ένα μεγάλο ταψί με λάδι και ανοίγουμε τη ζύμη σε δύο φύλλα. Σκεπάζουμε το φύλλο της βάσης με το 1/3 από 1 κιλό μυζήθρα, απλώνουμε επάνω το μισό κρέας, συνεχίζουμε με το άλλο 1/3 της μυζήθρας, επάνω της βάζουμε το υπόλοιπο κρέας και τελειώνουμε με μία στρώση μυζήθρα. Σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο, χαράζουμε την πίτα, την αλείφουμε με λάδι, ραντίζουμε με λίγο νερό και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για μία ώρα και 15 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.

Νόστιμα μυστικά
—Μπορείτε να εκμεταλλευτείτε το ξεκοκαλισμένο αρνάκι που περίσσεψε από το πασχαλινό τραπέζι, προσθέτοντάς το αυτούσιο στη γέμιση μιας πίτας χωρίς άλλη επεξεργασία.
—Η πίτα που είναι φτιαγμένη με το δικό σας φύλλο είναι και νοστιμότερη. Aν φοβάστε, όμως, να μπείτε στη διαδικασία, χρησιμοποιήστε χωριάτικο χοντρό φύλλο ζυμωμένο με λάδι.

Τυροπιτάκια με συκωταριά
Ζεματιζουμε και ψιλοκόβουμε μία αρνίσια συκωταριά. Τη σοτάρουμε σε μεγάλο τηγάνι με 1 κρεμμύδι και 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένα σε 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο. Mόλις μαραθούν, αλατίζουμε και προσθέτουμε 2 πράσα ψιλοκομμένα. Τα σοτάρουμε μέχρι να μαραθούν. Kατεβάζουμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε με 1 ματσάκι άνηθο, 1 ματσάκι μαϊντανό, 1 μικρό ματσάκι δυόσμο (όλα ψιλοκομμένα), μπόλικο πιπέρι και 200 γρ. γραβιέρα τριμμένη. Kόβουμε 10 φύλλα κρούστας ανά δύο σε στενόμακρα κομμάτια 10x15 εκ., τα λαδώνουμε και στην άκρη τους βάζουμε 2 κουταλιές σούπας από τη γέμιση. Tα τυλίγουμε σε ρολάκια. Λαδώνουμε και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180⇠C για 30 περίπου λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

Πηγή: thecookbook

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο