Τραγανές πατάτες στον φούρνο

Τραγανές πατάτες στον φούρνο

Αυτές οι πατατούλες είναι σούπερ τραγανές και νοστιμότατες. Το μυστικό είναι να τις κόψετε όσο πιο λεπτές μπορείτε και να τις ψήσετε στον φούρνο μαζί με λίγο βούτυρο και λάδι για να νοστιμίσουν και να κρατήσουν λίγη υγρασία. Η πανσέτα από πάνω έρχεται να απογειώσει την γεύση κάνοντας τις ακόμη πιο νόστιμες.

Τραγανές πατάτες στον φούρνο. Ένα απολαυστικό συνοδευτικό…

Υλικά

  • 3 κουταλιές της σούπας βούτυρο, λιωμένο
  • 3 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 10-12 πατάτες, αποφλοιωμένες
  • αλάτι
  • 1 μικρό κρεμμύδι ή 4 κρεμμυδάκια, καθαρισμένα και κομμένα σε φέτες πολύ λεπτές
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού κόκκινο πιπέρι (προαιρετικό)
  • 4-6 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
  • 90γρ. πανσέτα, κομμένη σε κύβους

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C.

Ανακατεύουμε το λάδι και το λιωμένο βούτυρο σε ένα μικρό πιάτο. Το αφήνουμε στην άκρη. Αλείφουμε ένα στρογγυλό ταψί με λίγο από το μείγμα βουτύρου-λαδιού.

Κόβουμε τις πατάτες όσο πιο λεπτές γίνεται. Τοποθετούμε τις πατάτες κάθετα στο ταψί. Βάζουμε το κρεμμύδι ανάμεσα στις πατάτες. Πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι. Αλείφουμε τις πατάτες με το υπόλοιπο μείγμα βουτύρου-λαδιού.

Ψήνουμε για 1 ώρα και 25 λεπτά ακάλυπτα. Αν δείτε κατά την διάρκεια του ψησίματος ότι οι πατάτες έχουν στεγνώσει πολύ, μπορείτε να τις αλείψετε με λίγο μείγμα βουτύρου-λαδιού.

Ενώ οι πατάτες ψήνονται, ροδίζουμε την πανσέτα σε ένα μικρό τηγάνι. Την βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα και την στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί. Την αφήνουμε στην άκρη.

Βγάζουμε τις πατάτες από τον φούρνο. Απλώνουμε την πανσέτα πάνω από τις πατάτες. Τοποθετούμε και τα κλωναράκια θυμαριού πάνω από τις πατάτες.
Ψήνουμε για άλλα επιπλέον 35 λεπτά. Τις βγάζουμε από τον φούρνο.

Πασπαλίζουμε με λίγο χοντρό αλάτι. Σερβίρουμε αμέσως. Μπορείτε να συνοδεύσετε τις πατάτες με ξινή κρέμα.

Πηγή: marymary

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο