Στρούντελ με ζαμπόν γαλοπούλας και τυρί

Στρούντελ με ζαμπόν γαλοπούλας και τυρί

Ή αλλιώς ζαμπονοτυρόπιτα ρολό με μπεσαμέλ. Ξέρετε πως προκύπτουν αυτά, περισσεύει ένα φύλλο σφολιάτας από την τάρτα που έφτιαξες εχθές, μαζεύεις λίγο τυρί από δω, μερικές φέτες ζαμπόν από κει, να και λίγη μπεσαμέλ, έρχεται και δένει το πράγμα. Έχουμε και λέμε λοιπόν…

Υλικά 

  • 2 φύλλα σφολιάτας ή κουρού αν προτιμάτε
  • 250γρ. καπνιστό ζαμπόν γαλοπούλα σε καρεδάκια
  • 300γρ. κασέρι χοντροτριμμένο ή άλλο τυρι (ά) της επιλογής σας (που λιώνουν)
  • 400ml γάλα
  • 3 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 4 κουτ. σούπας αλεύρι
  • 2 αβγά
  • αλάτι, πιπέρι λευκό

Εκτέλεση

Ρίχνετε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι και το τοποθετείτε στη φωτιά. Όταν λιώσει το βούτυρο προσθέτετε το αλεύρι και ανακατεύετε με σύρμα να πάρετε ένα μείγμα κρεμώδες και σφιχτό. Προσθέτετε τμηματικά το γάλα σε τρεις δόσεις (ανακατεύετε ζωηρά εκτός φωτιάς μέχρι να ομογενοποιηθεί το πρώτο μέρος, οπότε συνεχίζετε με τον ίδιο τρόπο μέχρι να το χρησιμοποιήσετε όλο). Ξαναβάζετε την κατσαρόλα στη φωτιά και συνεχίζετε να ανακατεύετε μέχρι να πάρει βράση η κρέμα και να πήξει.

Εκτός φωτιάς ανακατεύετε τα αβγά και αφού ενσωματωθούν ρίχνετε το τριμμένο τυρί και ανακατεύετε να λιώσει. Δοκιμάζετε και προσθέτετε ανάλογο αλάτι και πιπέρι. Αφήνετε την κρέμα να κρυώσει.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC και ανοίγετε το πρώτο φύλλο σφολιάτας μπροστά σας. Απλώνετε τη μισή κρέμα στο κέντρο και την ανοίγετε αριστερά δεξιά με την ανάποδη ενός κουταλιού αφήνοντας 3 δάχτυλα περιθώριο τριγύρω. Απλώνετε πάνω τα μισά καρεδάκια του ζαμπόν, βρέχετε με λίγο νερό το φύλλο περιμετρικά και τυλίγετε σε ρολό από την μεγάλη πλευρά. Αφού κάνετε την πρώτη βόλτα στο ρολό, φέρνετε τις άκρες των πλαϊνών πλευρών πάνω από τη γέμιση ώστε να την κλείσετε μέσα και συνεχίζετε να ρολάρετε το φύλλο ως το τέλος.

Στρώνετε με χαρτί ψησίματος ένα ρηχό ταψάκι και ακουμπάτε το πρώτο ρολό με το άνοιγμα από κάτω. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο ετοιμάζετε και το δεύτερο ρολό. Με ένα πιρούνι τρυπάτε τη σφολιάτα, τη βρέχετε με νεράκι και ψήνετε τα ρολά για 35-40 λεπτά περίπου μέχρι να ροδοκοκκινίσουν όμορφα.
Αφήνετε να κρυώσουν λίγο τα στρούντελ, κόβετε σε φέτες και σερβίρετε.

Σημείωση:

Αν χρησιμοποιήσετε κατεψυγμένη σφολιάτα αφήστε την εκτός ψυγείου για ένα 30 λεπτο περίπου να ξεπαγώσει. Αν χρησιμοποιήσετε φρέσκια, 5 λεπτά εκτός ψυγείου είναι αρκετά ώστε να έρθει σε μια κατάσταση που θα δουλεύεται εύκολα. Να θυμάστε ότι η ζύμη δεν πρέπει να μείνει πολύ εκτός ψυγείου γιατί αν μαλακώσει πολύ δεν θα δουλεύεται εύκολα. Θα σας κολλάει στα χέρια και στην καλύτερη περίπτωση θα σας εκνευρίσει. Στη χειρότερη θα ανοίξει και θα δραπετεύσουν τα υλικά από το ρολό. Αυτό δεν το θέλουμε...

Πηγή: sweetly

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο