Καρπουζόπιτα ή Καρπουζένια

Καρπουζόπιτα ή Καρπουζένια

Η καρπουζόπιτα ή καρπουζένια είναι μια κατ” εξοχήν νησιώτικη και περισσότερο Κυκλαδίτικη πίτα.
Φολέγανδρος, Κίμωλος και Μήλος είναι τα νησιά που θα έχεις την δυνατότητα να την δοκιμάσεις σίγουρα!

Αν «έπεσε» κάποτε στο πιάτο σου «κακοφτιαγμένη» καρπουζένια σίγουρα δεν σου άρεσε αφού μοιάζει σαν ένας γλυκός χυλός «χωρίς νόημα», το πιστεύω γιατί η πρώτη μου καρπουζένια ήταν έτσι.

Η καρπουζόπιτα θέλει την περιποίησή της παρότι είναι μια πανεύκολη παραδοσιακή πίτα!
Θέλει ένα πραγματικά νόστιμο καρπούζι, στα νησιά για παράδειγμα είναι ακόμη πιο πετυχημένη διότι τα καρπούζια είναι άνυδρα.
Θέλει να σπάσεις το καρπούζι με τα χέρια, να το στραγγίξεις με υπομονή και να βρεις την σωστή ισορροπία με το μέλι και την κανέλα.
Θέλει έναν σωστό χυλό, ρευστό, γι΄αυτό και ίσως κάθε φορά ανάλογα το καρπούζι πρέπει να προσθαφαιρέσεις αλεύρι, εκεί πάντα ζηλεύω τις παλιές νοικοκυρές που «δουλεύουν» με το μάτι!
Τέλος θέλει κομματάκια καρπούζι να τα νιώθεις, γιατί εκεί είναι και όλη η ουσία οπότε ξεχάσε κάθε πιθανή συνταγή που προτείνει πολτοποίηση του φρούτου είναι εντελώς λανθασμένη εκτέλεση!

Όταν είναι ζεστή θα νιώσεις περισσότερο το μέλι και μια πιο ρευστή υφή, μόλις κρυώσει όμως ξεκάθαρα το καρπούζι είναι ο πρωταγωνιστής.

Στην Φολέγανδρο η καρπουζένια ονομάζεται και αδιαγγουρένια!

Συμβουλή; Μη μπεις στην διαδικασία να σερβίρεις την καρπουζένια με παγωτό απόλαυσέ την έτσι σκέτη.

Υλικά

  • 500 gr. ψίχα από καρπούζι
  • 110 gr. αλεύρι
  • 50 ml. ελαιόλαδο + 2 κουταλιές της σούπας
  • 65  gr. μέλι + 2 κουταλιές της σούπας
  • 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
  • 1 κουταλιά της σούπας σιμιγδάλι ψιλό
  • Κανέλα
  • Σουσάμι

Εκτέλεση 

Καθαρίζουμε το καρπούζι από τα σποράκια του και με το χέρι μας το σπάμε σε μικρά κομμάτια.

Αφήνουμε το καρπούζι να στραγγίξει σε τρυπητό, περίπου μια ώρα και προθερμαίνουμε τον φούρνο.

Ανακατεύουμε την ψίχα με το αλεύρι, τα 50 ml. ελαιόλαδο, 60 gr. μέλι, την ζάχαρη και τέλος προσθέτουμε όση κανέλα μας αρέσει, χωρίς όμως να υπερβάλλουμε.

Μεταφέρουμε το μείγμα σε καλά λαδωμένο ταψί, το οποίο πασπαλίζουμε με το σιμιγδάλι.

Η καρπουζένια πρέπει να έχει πάχος 1 δάχτυλο.

Πασπαλίζουμε με σουσάμι, ραντίζουμε με ελαιόλαδο και φουρνίζουμε. Ψήνουμε στους 180οC στις αντιστάσεις για περίπου 50-60 λεπτά.

Μόλις βγάλουμε την καρπουζόπιτα από τον φούρνο και όσο είναι καυτή απλώνουμε τις 2 κουταλιές μέλι στην επιφάνεια, αυτό μπορεί να γίνει ευκολότερο χρησιμοποιώντας ένα πινέλο ή το πίσω μέρος του κουταλιού.

Πασπαλίζουμε με κανέλα προαιρετικά.

Η καρπουζένια τρώγεται και ζεστή με λίγο πιο ρευστή υφή, όταν όμως κρυώσει καλά προτιμήστε να την βάλετε στο ψυγείο!

Tips:
~ το καρπούζι πρέπει να είναι γλυκό και νόστιμο!
~ τον χυμό του καρπουζιού όσο το στραγγίζετε συλλέξτε τον και απολαύστε τον!
~ Το καρπούζι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να πολτοποιηθεί σε επεξεργαστή τροφίμων ή μπλέντερ!
~ Αν φτιάξετε μεγαλύτερη ποσότητα διπλασιάζετε τον χρόνο ψησίματος.     Ευα Μονοχαρη

 

Πηγή: funkycook

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο