Υλικά

  • 0,5 kg. πατάτες Ελληνικές
  • 100 γρ. jamon iberico ή προσούτο
  • 1 κλων. φρέσκο δενδρολίβανο
  • 10 φυλλα φρέσκο βασιλικό
  • ½ κ. γλυκού θυμάρι
  • αλάτι χοντρό
  • πιπέρι φρέσκο
  • 100 ml. ελαιόλαδο
  • 200 ml. ζωμό βοδινού

Εκτέλεση   

Πλένουμε καλά τις πατάτες με ένα σφουγγάρι να φύγουν τα χώματα και με ένα μαχαίρι αφαιρούμε τα μαύρα στίγματα.
 
Τις κόβουμε στα τέσσερα ή στα έξι ανάλογα με το μέγεθος, χωρίς να αφαιρέσουμε τη φλούδα. Τις βάζουμε σε ένα ανάλογο ταψί, προσθέτουμε το ζωμό, το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και τα μυρωδικά μας. Ψήνουμε για 50 λεπτά στους 180ο C και προς το τέλος ανεβάζουμε τη θερμοκρασία για να πάρουν ένα υπέροχο χρυσαφί χρώμα...

Ταυτόχρονα κόβουμε το jamon σε μέτριες λωρίδες.Ελέγχουμε ανα διαστήματα τα υγρά στο ταψί, δεν θέλουμε να τα πιεί όλα. Μόλις είναι σχεδόν έτοιμες οι πατάτες προσθέτουμε το jamon. Ψήνουμε για άλλα 5 λεπτά στους 180ο.

Αποσύρουμε και τρώμε μετά μανίας. Κείμενο: Ρήγας Ρηγόπουλος