Πένες με πορτσίνι, πλευρώτους και κονιάκ

Πένες με πορτσίνι, πλευρώτους και κονιάκ

Από τα πολύ-πολύ αγαπημένα φαγητά, για τις γιορτές και όχι μόνο !

Υλικά 

  • 500 γρ πένες
  • 500 γρ μανιτάρια πλευρώτους
  • 25 γρ μανιτάρια πορτσίνι (αποξηραμένα)
  • 5-6 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κρασοπότηρο κονιάκ
  • Μπόλικο φρέσκο θυμάρι
  • Αλατοπίπερο

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τα πλευρώτους με ένα νωπό πανάκι και τα κόβουμε σε μέτρια κομμάτια. Μουσκεύουμε τα αποξηραμένα μανιτάρια σε λίγο χλιαρό νερό 
(να τα σκεπάζει) για 20 λεπτά. Τα σουρώνουμε και κρατάμε το νερό τους.

Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και λιώνουμε το σκόρδο. Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε καλά το ελαιόλαδο και σωτάρουμε το κρεμμύδι και αμέσως μετά το σκόρδο για 1 λεπτό περίπου, μέχρι να γυαλίσουν ελαφρά.

Προσθέτουμε τα φρέσκα μανιτάρια και αφήνουμε για λίγο σε δυνατή φωτιά να ροδίσουν. Ανακατεύουμε και  αφού ροδίσουν και απ’ την άλλη πλευρά 
τα αλατοπιπερώνουμε. Τα σβήνουμε με το κονιάκ και αφήνουμε για 1 λεπτό σε δυνατή φωτιά να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Προσθέτουμε τα μουσκεμένα μανιτάρια μαζί με λίγο από το νερό στο οποίο τα μουσκέψαμε και χαμηλώνουμε την φωτιά.

Εν τω μεταξύ βράζουμε τις πένες σε άφθονο αλατισμένο νερό ~  τις βράζουμε  1 λεπτό λιγότερο από την κατώτατο προτεινόμενο χρόνο βρασμού, 
γιατί θα συνεχίσουν να μαγειρεύονται όταν θα τις ρίξουμε στο σκεύος με τα μανιτάρια.

Προσθέτουμε στα μανιτάρια το φρέσκο θυμάρι (ή αποξηραμένο αν δεν έχουμε φρέσκο), ανακατεύουμε καλά και με μια τρυπητή κουτάλα
 παίρνουμε λίγα-λίγα τα ζυμαρικά κατευθείαν από την κατσαρόλα, χωρίς να τα σουρώσουμε, και τα προσθέτουμε στο τηγάνι με τα μανιτάρια.

Το λίγο  νερό που θα πέσει στο τηγάνι μαζί με τις πένες, θα βοηθήσει να ολοκληρωθεί το ψήσιμο, να δέσει η σάλτσα και να αποκτήσουν έξτρα νοστιμιά!

Σβήνουμε την φωτιά, ανακατεύουμε καλά και περιμένουμε λίγο να απορροφήσει το φαγητό  τα υγρά του. 

Σερβίρουμε με έξτρα φρεσκοτριμμένο πιπέρι και μπόλικο πικάντικο τριμμένο τυράκι!

 

Πηγή: bettyscuisine

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο