Γκρατέν με τυριά, πατάτες και ζαμπόν

Γκρατέν με τυριά, πατάτες και ζαμπόν

Yλικά 

  • 500 γρ. γραβιέρα, κασέρι και άλλα τυριά που λυώνουν 
  • 1 κιλό πατάτες μισοβρασμένες, καθαρισμένες
  • 350 γρ. ζαμπόν σε χοντρές φέτες
  • 250 γρ. μπέικον καλής ποιότητας
  • 30 γρ. βούτυρο 
  • μοσχοκάρυδο τριμμένο, κύμινο
  • αλάτι, πιπέρι 

Εκτέλεση

Ανάβουμε το φούρνο στους 200ο C. Κόβουμε τις μισοβρασμένες πατάτες σε φέτες μέτριες. Κόβουμε τις φέτες του ζαμπόν σε κυβάκια (αν είναι λεπτές, σε λωρίδες).

Περνάμε το μπέικον από το τηγάνι, να αφήσει το λίπος του και να ψηθεί ελαφρά και κόβουμε τις φέτες σε στενότερες. Κόβουμε τα τυριά σε λεπτές φέτες ή τα τρίβουμε στο χοντρό τρίφτη. Βουτυρώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος. Τακτοποιούμε μέσα τις μισές πατάτες (αλατίζουμε ελαφρά) και τα μισά αλλαντικά, βάζουμε επάνω το μισό τυρί, τα μπαχαρικά, το πιπέρι.

Συνεχίζουμε με μια δεύτερη στρώση με την ίδια σειρά. Ψήνουμε στο φούρνο για 30'-35' και σερβίρουμε αμέσως. 

 

Πηγή: athinorama

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο