Γκιουζλεμέδες*-τηγανητά τυροπιτάκια απ’ τη Λέσβο

Γκιουζλεμέδες*-τηγανητά τυροπιτάκια απ’ τη Λέσβο

Υλικά 

  • 1 κιλό αλεύρι
  • 1 ποτήρι χλιαρό νερό
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  • 1/2 φλιτζάνι του καφέ ξίδι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλατι

για τη γέμιση

  • 1/2 κιλό λευκό τυρί (φέτα κ.λπ.) τριμμένο
  • 2 αυγά
  • μπόλικο φρέσκο δυόσμο
  • λάδι για το τηγάνισμα

Εκτέλεση 

Ανοίγουμε μια λακκουβίτσα στο κέντρο του αλευριού και ρίχνουμε μέσα το αλάτι, το λάδι, το ξίδι και το νερό. Ανακατεύουμε σιγά σιγά με τα χέρια τα υλικά να ομογενοποιηθούν και ζυμώνουμε μέχρι να αποκτήσουμε μια ζύμη που δεν κολλάει.

Ετοιμάζουμε τη γέμιση αναμειγνύοντας σε ένα μπολ το τριμμένο λευκό τυρί, τα αυγά και τον δυόσμο.

Παίρνουμε κομμάτια ζύμης και ανοίγουμε με τον πλάστη σε φύλλο. Κόβουμε τετράγωνα ή παραλληλόγραμμα κομμάτια, βάζουμε από μια κουταλιά γέμιση στο κέντρο τους αφήνοντας αρκετό περιθώριο ζύμης γύρω γύρω, και κλείνουμε τα πιτάκια σα φακέλους (πρώτα τις δυο αντικριστές γωνίες κι ύστερα τις άλλες δύο).

Τηγανίζουμε λίγους λίγους τους γκιουζλεμέδες σε καυτό λάδι μέχρι να ροδίσουν. Τους βγάζουμε και, αν θέλουμε, τους αφήνουμε λίγο σε απορροφητικό χαρτί, πριν τους σερβίρουμε.

*Με μικρασιάτικη καταγωγή τα παραδοσιακά αυτά τηγανητά τυροπιτάκια της Μυτιλήνης χρωστούν το όνομά τους στην τουρκική λέξη «goz», που θα πει «μάτι» -λόγω των μικρών φουσκάλων που σχηματίζονται στη ζύμη τους όταν τηγανιστούν. 

Πηγή: icookgreek

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο