Αλμυρό κέικ με γραβιέρα

Αλμυρό κέικ με γραβιέρα

Υπάρχουν 2 είδη ανθρώπων. Αυτοί που θέλουν κάτι γλυκό το πρωί και αυτοί που προτιμούν τα αλυμρά. Εγώ ανήκω στη δεύτερη κατηγορία. Για να ξεκινήσει η μέρα μου σωστά θα φάω ένα τοστάκι, μια τυρόπιτα από τον φούρνο της γειτονιάς μου,ακόμα και μια μικρή μερίδα από το φαγητό της προηγούμενης ημέρας. Το καλύτερο μου είναι όμως, όταν τρώω μία φέτα από αυτό το νόστιμο αλμυρό κέικ με γραβιέρα!

 Είναι αλμυρό, είναι αφράτο και είναι τέλειο για πρωινό! Αυτό το κέικ τελειώνει μέσα σε 2 ημέρες από την στιγμή που θα ακουμπήσει στον πάγκο της κουζίνας, αφού όποιος ξυπνάει τρώει ένα κομμάτι, παίρνει άλλο ένα για τον δρόμο και πακετάρει ένα τρίτο για τη δουλειά! Δοκιμάστε το και με άλλα τυριά όπως cheddar ή φέτα και ενισχύστε το με κύβους από το αγαπημένο σας αλλαντικό ή ακόμα και λαχανικά!     Words & Recipe: Μαριλού Παντάκη, Photos: Αλέξανδρος Ιωαννίδης, Creative Work: Lunik.Lab

Υλικά

  • 4 αυγά
  • 250 γρ. αλεύρι
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 κ.σ. baking powder
  • 200 γρ. γραβιέρα
  • 50 γρ. κρεμμύδι
  • 200 ml γάλα φρέσκο
  • 80 γρ. βούτυρο αγελαδινά
  • Αλάτι & Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 2-3 στήμονες κρόκου / σαφράν

Εκτέλεση

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι. Σε ένα τηγάνι, βάζουμε το βούτυρο και μόλις λιώσει και κάψει, σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να γίνει διάφανο. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το baking power, τη ζάχαρη το αλάτι.Κόβουμε τη γραβιέρα σε κύβους και την ρίχνουμε στο αλεύρι.

Σε ένα άλλο μπολ, ανακατεύουμε τα αυγά, το γάλα, το σοταρισμένο κρεμμύδι.Προσθέτουμε το μείγμα του αλευριού στο μείγμα των αυγών και ανακατεύουμε.

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια ορθογώνια φόρμα του κέικ και βάζουμε το μείγμα του κέικ. Ψήνουμε για 40 λεπτά στους 175oC και αφήνουμε να κρυώσει για να σερβίρουμε.

Μπορούμε να φάμε το αλμυρό κέικ με γραβιέρα και για μεσημεριανό με μια σαλάτα, για σνακ, να το δώσουμε στα παιδιά στο σχολείο ή να το μασουλήσουμε αργά το βράδυ σε μία λιγούρα! 

Πηγή: madameginger

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο