Σαρδελάκι γεμιστό στο φούρνο

Σαρδελάκι γεμιστό στο φούρνο

Υλικά

  • 16 -20 σαρδέλες  
  • 1 φλ. τσ. ψίχα από μπαγιάτικο ψωμί
  • ½ φλ. τσ. τριμμένο τυρί (κεφαλοτύρι ή πεκορίνο ή παρμεζάνα) 
  • ¾ φλ. τσ. ψικοκομμένος μαϊντανός 
  • 1 κ.σ. ξύσμα λεμονιού 
  • 2  σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • ½ φλ. ελαιόλαδο + ½ φλ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Φιλετάρουμε τις σαρδέλες: πλένουμε τα ψάρια και κόβουμε το κεφάλι. Αφαιρούμε το κεντρικό κόκκαλο (βάζοντας το άκρο του αντίχειρα με το νύχι προς τα πάνω  από τη μεριά της κοιλιάς κάτω από το κόκαλο, εκεί που ενωνόταν με το κεφάλι. Το σύρουμε προς τα κάτω, εκεί που ενώνεται με το πτερύγιο της ουράς. Αν δεν βγει εύκολα το κόκαλο, χρησιμοποιούμε ένα κοφτερό μαχαιράκι για να ξεκολήσουμε το κόκκαλο από τη σάρκα). 

Αφήνουμε την ουρά στη θέση της. Ανοίγουμε την κάθε σαρδέλα σαν πεταλούδα, διατηρώντας την ενωμένη στη ράχη.  Ξαναπλένουμε τα ψάρια και τα βάζουμε σε σουρωτήρι αλατίζοντας καλά ανάμεσα στις στρώσεις. Αφήνουμε τις σαρδέλες στο ψυγείο να τις πιάσει το αλάτι γύρω στα 30 λεπτά.

Φτιάχνουμε τη γέμιση: μουσκεύουμε τα ψίχουλα του ψωμιού σε νερό και τα στίβουμε. Τα βάζουμε σε μπολ με το τυρί, το μαϊντανό, το ξύσμα  λεμονιού, το ελαιόλαδο και το πιπέρι και ανακατεύουμε. Δοκιμάζουμε και ρίχνουμε  ελάχιστο αλάτι (το τυρί είναι αλμυρό). 

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ο C. Στρώνουμε ένα ταψάκι με λαδόκολα και την αλείφουμε με ελαιόλαδο. Απλώνουμε επάνω στη μια μεριά κάθε σαρδέλας μια στρώση από τη γέμιση και την κλείνουμε με το άλλο μισό πιέζοντας να κολήσουν τα δύο μέρη (αν είναι πολύ μεγάλες οι σαρδέλες, μπορούμε να τις δέσουμε με λευκή κλωστή).

Τις  βάζουμε στο ταψί, τις αλείφουμε με ελαιόλαδο και τις ψήνουμε 5 -7 λεπτά ανάλογα με το μέγεθος. Τις γυρίζουμε από την άλλη και τις ψήνουμε άλλα 5 -7 λεπτά. Τις σερβίρουμε καυτές.

Πηγή: athinorama

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο