Υλικά

  • τυρί για σαγανάκι (γραβιέρα, ταλαγάνι, φορμαέλα, γκούντα) σε χοντρές φέτες 5 χιλ. τουλάχιστον
  • αλεύρι γ.ο.χ.
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • νερό
  • παγάκια
  • ηλιέλαιο ή αραβοσιτέλαιο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση

Το σημαντικό σε ένα σαγανάκι είναι να έχει μια όμορφη και αρκετά χοντρή κρούστα ώστε να μην ξεφύγει το τυρί και αρχίσει και λιώνει μέσα στο τηγάνι.

Για να φτιάξουμε αυτή την κρούστα θα κάνουμε ένα ωραίο κόλπο. Θα περάσουμε το τυρί δύο φορές από νερό και αλεύρι και θα τελειώσουμε πάλι με νερό.
Το αλεύρι με το νερό δημιουργεί μια κόλλα που προστατεύει το τυρί. Επίσης είναι σημαντικό το νερό να είναι πολύ κρύο. Τις φέτες του τυριού τις έχουμε σε ένα μικρό μπολ με νερό και παγάκια.

Σε ένα βαθύ μπολ έχουμε νερό με παγάκια. Σε ένα άλλο μπολ έχουμε αρκετό αλεύρι και μια πρέζα ζάχαρη. Έχουμε έτοιμο ένα πιάτο με χαρτί κουζίνας για να στραγγίζουμε το σαγανάκι καθώς βγαίνει, έχουμε μια τρυπητή κουτάλα για να αφαιρούμε το τυρί από το τηγάνι.

Βάζουμε μπόλικο λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι. Ανάβουμε το μάτι και αφήνουμε να κάψει στους 180 βαθμούς. Μετά οι κινήσεις μας πρέπει να είναι γρήγορες.
Από το μπολ με το τυρί παίρνουμε μια φέτα, την βάζουμε στο αλεύρι, πανάρουμε καλά. Επιστρέφουμε το τυρί στο μπολ με το νερό, το βουτάμε και ξαναβάζουμε το τυρί στο μπολ με το αλεύρι.

Τέλος βουτάμε το τυρί μια γρήγορη φορά μέσα στο μπολ με το νερό και το ρίχνουμε με προσοχή στο τηγάνι. Τηγανίζουμε μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα. Αν χρειαστεί το γυρίζουμε κιόλας. Στραγγίζουμε το τυρί στο χαρτί κουζίνας ελαφρά και σερβίρουμε. Αντί για νερό μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε γάλα για πιο πλούσιο αποτέλεσμα!