Βελούδινη μανιταρόσουπα!

Βελούδινη μανιταρόσουπα!

Τα μανιτάρια ή αμανίτες όπως τα λένε οι Κρητικοί, είναι ίσως το δημοφιλέστερο έδεσμα τα τελευταία χρόνια στο μεσογειακό τραπέζι. Ψητά, παναρισμένα στο τηγάνι, στο κυρίως πιάτο ή σούπα, ταιριάζουν σε κάθε περίσταση και διεγείρουν τους γευστικούς μας κάλυκες. Της Βίκυς Χριστοπούλου

Υλικά

  • 500 γρ. φρέσκα μανιτάρια
  • 4 κ.σ. βούτυρο
  • 1 κρεμμύδι λευκό
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κ.σ. αλεύρι λευκό ή ρυζάλευρο
  • 1 lt ζωμό λαχανικών
  • 2 κλαράκια φρέσκο θυμάρι
  • 150 ml κρέμα γάλακτος ή φυτική κρέμα

Εκτέλεση 

Σε μέτρια προς δυνατή φωτιά ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα και σοτάρουμε τα μανιτάρια που τα έχουμε κόψει σε φέτες. Αλατίζουμε και περιμένουμε να φύγουν όλα τα υγρά και τα μανιτάρια να καραμελώσουν. Η διαδικασία αυτή θα μας πάρει περίπου 20'.

Όταν τα μανιτάρια είναι έτοιμα, ρίχνουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 5' μέχρι να γίνουν διάφανα. Ρίχνουμε και το αλεύρι και σοτάρουμε για 1' ακόμα. Προσθέτουμε το σκόρδο και το θυμάρι ολόκληρα, το ζωμό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 1 ώρα. Ξεσκεπάζουμε, αφαιρούμε το θυμάρι και με το ραβδομπλέντερ πολτοποιούμε πάρα πολύ καλά.

Τέλος, προσθέτουμε και την κρέμα γάλακτος και αν χρειάζεται αραιώνουμε λίγο ακόμα με ζωμό λαχανικών, επιπλέον κρέμα ή λίγο βραστό νερό. Το τελικό αποτέλεσμα δεν θα πρέπει να είναι πολύ αραιό.

Τρίβουμε φρέσκο πιπέρι και τη σερβίρουμε ζεστή.

Tips: Αν θέλουμε μπορούμε να «παίξουμε» με ποικιλία μανιταριών για πιο ενδιαφέρουσα γεύση. Διαφορετικά 2 σταγόνες τρουφέλαιο θα κάνουν τη διαφορά.

Προαιρετικά συνοδεύουμε με κρουτόν για περισσότερο ενδιαφέρον στην υφή.

Αν δεν έχουμε θυμάρι, εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε 1 φύλλο δάφνης.

Πηγή: lovecooking

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο