Υλικά

  • 1 φλ. (100 γρ. περίπου) ψιλοτριμμένο τυρί πεκορίνο (Pecorino Romano) ή κεφαλοτύρι 
  • ¾ φλ. απλό αλεύρι + λίγο επιπλέον
  • ½ -1 κουταλάκι χοντροτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 4 κοφτές κουταλιές (60 γρ.) ανάλατο βούτυρο σε κομματάκια
  • ¼ φλ. κρέμα γάλακτος

Εκτέλεση

Βάζετε στη γυάλα του πολυμίξερ το αλεύρι με το πιπέρι και το βούτυρο και τα χτυπάτε για λίγα δευτερόλεπτα με διακεκομμένες κινήσεις του μοτέρ, μέχρι το μίγμα να μοιάζει με ψίχουλα. Προσθέτετε το τυρί και το χτυπάτε για λίγο, με μερικές διακεκομμένες κινήσεις του μοτέρ για να ενσωματωθεί. Ύστερα, βάζετε μέσα την κρέμα γάλακτος και τη χτυπάτε για λίγο με μερικές διακεκομμένες κινήσεις του μοτέρ, μέχρι το μίγμα να σμίξει σε ζύμη. (Μην παραχτυπήσετε το μίγμα σε κανένα στάδιο, γιατί οι τυρομπουκιές θα βγουν σκληρές).

Αδειάζετε τη ζύμη και την πλάθετε σε μια πλάκα. Την τυλίγετε με πλαστική μεμβράνη και την κρατάτε στο ψυγείο για 2 ώρες (μέχρι και 2 μέρες).
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C και ντύνετε το ταψί του φούρνου με αντικολλητική λαδόκολλα. Ανοίγετε τη ζύμη σε φύλλο πάχους ½ εκ. περίπου πάνω σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια (ανοίγει πολύ εύκολα) και την κόβετε με ροδέλα ζαχαροπλαστικής σε τετράγωνα κομμάτια πλευράς5 εκ. περίπου.

Τα αραδιάζετε αραιά πάνω στο ταψί και ψήνετε τις τυρομπουκιές (σε 2 δόσεις αν χρειαστεί) για 15-20 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν. Τις βγάζετε και τις κρυώνετε σε θερμοκρασία δωματίου πριν τις σερβίρετε.