Υλικά

  • μέτριες πατάτες, γύρω στο 1.5 κ. συνολικά** 
  • 6 -8 κ.σ. φρέσκο βούτυρο λιωμένο  
  • 3 πρέζες ξερό θυμάρι
  • Χοντρό αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι 

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200o C. Αλείφουμε με 1 ½ -2 κ.σ. βούτυρο ένα ταψάκι διαμέτρου 13 –24 εκ. Πλένουμε και ξεφλουδίζουμε τις πατάτες. Τις κόβουμε σε πάρα πολύ λεπτές φέτες, όχι παχύτερες από 3 χιλ. με ένα κοφτερό μαχαίρι και τις στρώνουμε αμέσως στο ταψάκι σε κυκλική διάταξη, φροντίζοντας να επικαλύπτει ελαφρά η μία την άλλη. Αλατοπιπερώνουμε,  πασπαλίζουμε με θυμάρι, φτιάχνουμε άλλη μια στρώση,  αλείφουμε πάλι με 1 ½ κ.σ. βούτυρο και πασπαλίζουμε με θυμάρι.

Επαναλαμβάνουμε άλλη μία φορά. Βάζουμε το ταψί επάνω στο μάτι της κουζίνας στην πιο υψηλή θερμοκρασία μέχρι το βούτυρο να αρχίσει να τσιτσιρίζει. Μεταφέρουμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε μέχρι να τρυπιούνται οι πατάτες με το μαχαίρι, γύρω στη 1 ώρα.  Το φαγητό θα πρέπει να έχει γίνει σαν πίτα.

Ξεκολλάμε τις άκρες του φαγητού από τα  πλάγια του ταψιού με ένα μαχαίρι, κουνάμε το ταψί γερά να αποκολληθεί από τον πάτο –αν χρειασθεί περνάμε μια σπάτουλα ανάμεσα στη βάση του και στον πάτο του ταψιού και το αναποδογυρίζουμε στην πιατέλα σερβιρίσματος. Σερβίρουμε κομμένο σε τρίγωνα. Συνοδεύει εξαιρετικά όλες τις σούπες, ιδιαίτερα τις λευκές με λαχανικά ή κρέας. Συνοδεύει, ακόμα, πιάτα με κρέας.

*Κλασικό φαγητό της γαλλικής κουζίνας.

**Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όσες πατάτες θέλουμε αυξάνοντας ανάλογα και τις ποσότητες των υπολοίπων υλικών.

athinorama.gr