Κρύα σάλτσα ντομάτας με βασιλικό Υλικά

6 ώριμες και σφιχτές ντομάτες
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη (χωρίς το φύτρο)
1/2 φλ. τσαγιού φύλλα πλατύφυλλου βασιλικού
1 κ.γλ. αλάτι (ανθός αλατιού)
λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 κ.σ. κάππαρη ψιλή, ξαλμυρισμένη
1 κ.σ. μαύρη σταφίδα
2 κ.σ. ξίδι μπαλσάμικο
1 φλ. τσαγιού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Εκτέλεση
Πλένουμε τις ντομάτες, τις χαράζουμε ελαφρά σταυρωτά και τις βυθίζουμε για 30 δευτερόλεπτα μέσα σε νερό που βράζει. Στη συνέχεια τις μεταφέρουμε σε μπολ με κρύο νερό και παγάκια για να κοπεί ο βρασμός. Έπειτα, πολύ εύκολα, τις ξεφλουδίζουμε και τις πολτοποιούμε.
Τοποθετούμε την αλεσμένη ντομάτα σε γυάλινο βάζο που κλείνει αεροστεγώς. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, δηλαδή το σκόρδο, το φρέσκο βασιλικό, τον ανθό αλατιού, το πιπέρι, την κάππαρη, τη σταφίδα, το μπαλσάμικο και τέλος το ελαιόλαδο. Τα ανακατεύουμε όλα μαζί με κουτάλι. Σφραγίζουμε το βάζο και διατηρούμε τη σάλτσα στο ψυγείο.
Σερβίρουμε τη σάλτσα ντομάτας με σπαγγέτι και 1 κ.σ. ξινομυζήθρα. Επίσης, ταιριάζει με ψητό κρέας ή ψάρι, ενώ είναι πεντανόστιμη ακόμα και σαν ντιπ ή σαν ντρέσινγκ σε σαλάτα.