Υλικά

 

για τη ζύμη

  • 400 - 500 ml χλιαρό νερό
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • αλάτι
  • 1/2 φλιτζάνι ηλιέλαιο 

για τη γέμιση

  • 70 ml ελαιόλαδο
  • 750 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος από κιλότο ή λάπα (ή μισός-μισός με χοιρινό, από λαιμό)
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδου, πολύ ψιλοκομμένες
  • τα φύλλα από 1 ματσάκι φρέσκο κόλιανδρο, ψιλοκομμένα (ή μαϊντανό, με άλλο αποτέλεσμα)
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • άφθονο ηλιέλαιο, για το τηγάνισμα

Εκτέλεση

Ζύμη: Στον κάδο του μίξερ πάγκου βάζουμε το αλεύρι και κάνουμε μια λακκούβα στη μέση. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε περίπου 200 ml από το χλιαρό νερό με τη μαγιά και λίγο αλάτι και αφήνουμε κατά μέρος για 10 λεπτά, μέχρι να αφρίσει στην επιφάνεια. Αδειάζουμε το μείγμα στη λακκούβα και αρχίζουμε να ζυμώνουμε με το γάντζο, μέχρι να ετοιμάσουμε μια μέτρια ζύμη. Προσθέτουμε το σπορέλαιο και συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να φτιάξουμε μια μαλακή και ελαστική ζύμη. Σκεπάζουμε τον κάδο με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε σε μέρος χλιαρό, για σχεδόν 1 ώρα, μέχρι η ζύμη να φουσκώσει καλά -δοκιμάζουμε πιέζοντας τη ζύμη με το δάχτυλό μας. Θα πρέπει να επανέλθει και να μην μείνει λακκουβίτσα.

Γέμιση (την ετοιμάζουμε όσο φουσκώνει η ζύμη): Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά μέχρι να αχνίσει και ρίχνουμε τον κιμά. Τον ανακατεύουμε με γρήγορες και συνεχείς κινήσεις, για να μην “βράσει” και βγάλει τα υγρά του. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε για 3 - 4 λεπτά, μέχρι να μαραθεί καλά το κρεμμύδι. Προσθέτουμε τον κόλιανδρο, αλάτι, πιπέρι και την πάπρικα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2 - 3 λεπτά ακόμη, μέχρι ο κιμάς να σκουρύνει καλά και να μείνει με το λαδάκι του.

Αποσύρουμε από τη φωτιά. Πιροσκί: Κόβουμε τη ζύμη σε κομμάτια με βάρος 65 - 70 γρ. το καθένα (βγαίνουν περίπου 22 κομμάτια). Βάζουμε κάθε κομμάτι σε αλευρωμένη επιφάνεια και το απλώνουμε με τα δάχτυλά μας να ανοίξει σε δισκάκι με διάμετρο περίπου 12 εκατοστά. Βάζουμε στο κέντρο κάθε δίσκου από 1 - 2 κουτ. σούπας γέμιση και φέρνουμε τις άκρες του δίσκου προς τα πάνω, τσιμπώντας τις για να σφραγίσουν. Τα πιροσκί θα έχουν σχήμα βαρκούλας, με μια ραφή κατά μήκος τους.

Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά άφθονο ηλιέλαιο σε ένα βαθύ τηγάνι και μόλις κάψει βάζουμε τα πιροσκί σε δόσεις. Τα τηγανίζουμε για 6 - 7 λεπτά, γυρίζοντάς τα τακτικά, μέχρι να ροδίσουν. Τα στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και τα σερβίρουμε ζεστά.

gastronomos.gr