Καπονάτα Υλικά

•    4 μελιτζάνες φλάσκες κομμένες σε καρέ
•    1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
•    1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
•    6 ντομάτες κομμένες σε καρέ (χωρίς τους σπόρους)
•    2 κ.σ. κάππαρη
•    10 μικρές ελιές
•    2 κ.σ. κουκουνάρι
•    2 κ.σ. ζάχαρη
•    ½ φλ. τσαγιού ξίδι από κρασί
•    Αλάτι
•    Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
•    Βασιλικό ψιλοκομμένο

•    Εκτέλεση
 
1. Βάζουμε τα καρέ μελιτζάνας σε μπολ με νερό και 1 κ.σ. αλάτι και τα αφήνουμε για 10΄. Έτσι θα ρουφήξουν λιγότερο λάδι στο μαγείρεμα. Τις στύβουμε καλά.
2. Ζεσταίνουμε σε βαθύ τηγάνι τα ¾ φλ. τσαγιού ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις μελιτζάνες λίγες λίγες για 4΄-5΄, μέχρι να πάρουν ελαφρύ χρώμα. Τις αφήνουμε σε σουρωτήρι.
3. Ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο στο τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3΄-4΄. Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη, να καραμελώσει. Προσθέτουμε το ξίδι και αφήνουμε για λίγο στη φωτιά να εξατμιστεί, για 1΄-2΄.
4. Προσθέτουμε τις ντομάτες και βράζουμε για 10΄. Τέλος, προσθέτουμε τις μελιτζάνες, την κάππαρη, τις ελιές, το κουκουνάρι, το βασιλικό, και συνεχίζουμε το βράσιμο για 5΄ σε δυνατή φωτιά, μέχρι οι μελιτζάνες να πιουν όλα τα υγρά τους.
5. Παγώνουμε την καπονάτα και τη σερβίρουμε σαν σαλάτα. Μπορεί να διατηρηθεί για 3-4 μέρες στο ψυγείο.



Πηγή: argiro.gr