Αποξηραμένη σταφίδα Υλικά

    * Ολόκληρα τσαμπιά σταφίδα
    * Δαφνόφυλλα
    * Εκτέλεση

 

Θα χρειαστούμε: λαμαρίνα, σχάρα, τουλπάνι

 

Διαλέγουμε φρούτα ώριμα αλλά γερά. Αφήνουμε τα τσαμπιά ως έχουν, ολόκληρα. Με προσοχή τα πλένουμε και τα αφήνουμε να στραγγίσουν καλά. Αν το τσαμπί είναι πολύ χοντρό, το κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια για πιο γρήγορη αποξήρανση. Βάζουμε τη σχάρα πάνω στη λαμαρίνα κι ακουμπάμε πάνω τα τσαμπιά, όχι πολύ κοντά για να αερίζονται και να λιάζονται σωστά.

Τα σκεπάζουμε με τουλπάνι και τα αφήνουμε σε δυνατό ήλιο για αρκετές ημέρες. Πότε πότε αναποδογυρίζουμε τα τσαμπιά για να στεγνώσουν και να ξεραθούν καλά. Για να βεβαιωθούμε ότι είναι έτοιμη η σταφίδα, κουνάμε απαλά το τσαμπί και αν η σταφίδα πέφτει με ευκολία τότε είναι έτοιμη.

Μαδάμε προσεκτικά όλα τα τσαμπιά και φυλάμε τη σταφίδα σε γυάλινα αποστειρωμένα βάζα, τοποθετώντας ενδιάμεσα δαφνόφυλλα. Προσοχή, η σταφίδα πρέπει να στεγνώσει καλά γιατί η παραμικρή υγρασία θα μας δημιουργήσει μούχλα. Μπορούμε επίσης να τη στεγνώσουμε, προς το τέλος, στο φούρνο, σε χαμηλή θερμοκρασία για μεγαλύτερη σιγουριά. Όταν είναι έτοιμη, φυλάμε τη σταφίδα σε σκοτεινό και δροσερό ντουλάπι.Πηγή: argiro.gr