To γαυράκι είναι ένα ευλογημένο υλικό στη μαγειρική γιατί μπορείς να το χρησιμοποιήσεις σε διάφορες εκδοχές. Τηγανητό συνοδεύοντας όλα τα είδη βραστών χορταρικών, κολοκυθάκια, παντζάρια κ.α. Μαριναρισμένο με αλάτι , ξύδι ή λεμόνι και λάδι με ψιλοκομμένο σκορδάκι. Στο φούρνο με φρέσκια κοφτή ντομάτα ή με τον παρακάτω πεντανόστιμο τρόπο!!!

Υλικά

  • 1 kg γαυράκι 3,80 €
  • 1 ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο 0,40 €
  • 3-4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο 0,10 €
  • 2 κ.σ ψιλοκομμένο μαϊντανό 0,10 €
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • πιπέρι κατά βούληση
  • χυμό από 1/2 λεμόνι 0,10 €

Εκτέλεση

Κόβουμε τα κεφάλια, καθαρίζουμε την κοιλιά και ξεπλένουμε τους γαύρους. Τους αραδιάζουμε σε ένα ταψάκι στρωμμένο με αντικολλητικό χαρτί και αλατοπιπερώνουμε. Ψιλοκόβουμε πάνω από το γαύρο το σκόρδο και τον μαϊντανό προσθέτουμε το λάδι και ανακατεύουμε καλά να πάει παντού. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο  και ψήνουμε για είκοσι λεπτά. Δυο με τρία λεπτά πριν ξεφουρνίσουμε ραντίζουμε με λεμόνι.

Συνοδεύεται με πράσινη σαλάτα ή με βραστά πατατοκολόκυθα με κρεμμυδάκι και άνηθο ή με βλήτα βραστά.

Συνταγή: Παύλος Φάκαλος