Τα καλοκαίρια στις κυριακάτικες συγκεντρώσεις μας, σε ένα φιλικό παραθαλάσσιο σπίτι, που είχαν θέμα το μπάνιο, τους μεζέδες, το κρασί και το ούζο , προσπαθώντας να εμπνευστούμε νέους μεζέδες για να αυξήσουμε γαστριμαργικές μας επιλογές , σκαρφιστήκαμε με τον αδερφό μου τον Αλέκο την «υποκείμενη» συνταγή:

Υλικά

  • 2 kg κολοκυθάκια μέτρια 2,00€
  • 2 σφηνάκια μηλόξυδο
  • 300 γραμ κρεμμυδάκια στιφάδου (πέρλες) 0,40€
  • 1 κουτί ψιλοκομμένο ντοματάκι 0,60€
  • 2 κ.γ. πελτέ ντομάτας 0,20€
  • 3-4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο 0,10€
  • 1 τριμμένο κρεμμύδι 0,10€
  • 1-2 φύλλα δάφνης
  • 1 ποτήρι ηλιέλαιο για τηγάνισμα 0,20€
  • 1 ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο 0,40€

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τα κρεμμυδάκια προσέχοντας να μην τα χαράξουμε και μας ξεφλουδίσουν στο μαγείρεμα. Σε ένα τηγάνι σωτάρουμε τα κρεμμυδάκια με την μισή ποσότητα ελαιόλαδου μέχρι να ξανθύνουν (περίπου 4 λεπτά). Σβήνουμε με ένα σφηνάκι μηλόξυδο και προσθέτουμε 1/2 ποτήρι νερό, σκεπάζουμε με ένα καπάκι και τα αφήνουμε για άλλα 3- 4 λεπτά να μισομαγειρευτούν και τα αποσύρουμε σε ένα πιάτο.

Καθαρίζουμε τα κολοκυθάκια, τα ξεπλένουμε και τα κόβουμε οριζόντια στα δύο. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ηλιέλαιο και τηγανίζουμε τα κολοκύθια μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Τα στρώνουμε σ’ ένα ταψί και τα ραντίζουμε με το υπόλοιπο μηλόξυδο . Ανάμεσα τους τοποθετούμε τα σωταρισμένα κρεμμυδάκια.

Στο τηγάνι που χρησιμοποιήσαμε για τα κρεμμυδάκια , βάζουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σωτάρουμε ελαφρά το κρεμμύδι και το σκόρδο. Σουρώνουμε τα ντοματάκια και τα προσθέτουμε μαζί με τη δάφνη στο τηγάνι να μαγειρευτούν για 3-4 λεπτά. Κατόπιν προσθέτουμε στο μίγμα το στραγγισμένο χυμό ντομάτας και τις 2 κουταλιές πελτέ αραιωμένες σε μισό ποτήρι του κρασιού νερό και βράζουμε τη σάλτσα μέχρι να γίνει σχετικά πηχτή.

Καλύπτουμε τα κολοκυθάκια και τα κρεμμυδάκια με τη σάλτσα και τα ψήνουμε στο φούρνο για 20 λεπτά.

Συνοδευτικά ταιριάζει πολύ η φέτα.

Συνταγή: Παύλος Φάκαλος