Λόγω της καταγωγής του πατέρα μου, «εκ Κραβάρων» γαρ, ήταν ένα φαγητό που τα καλοκαίρια στο πατρικό μου σπίτι το τιμούσαμε δεόντως γιατί ως εποχικό είδος που ήταν τότε οι ντομάτες, υπήρχαν μόνο το καλοκαίρι.

Υλικά

  • 4 ντομάτες γινομένες 1,00€
  • 1 πιπεριά πράσινη κομμένη (ζουλιέν) 0,20€
  • 1 κρεμμύδι ξερό μεγάλο κομμένο ροδέλες «δαχτυλίδια» 0,10€
  • ¾ ποτ. κρασιού ελαιόλαδο 0,50€
  • 1 κ.γ μπούκοβο
  • 2 κ.γ φρέσκια ρίγανη
  • 8 αυγά 1,60€
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο χοντρό πιπέρι
  • 200 γραμ. φέτα τριμμένη σε χοντρά κομμάτια 1,30€

Εκτέλεση

Σε ένα τηγάνι βάζουμε το λάδι να κάψει και ρίχνουμε την πιπεριά και το κρεμμύδι να σωταριστούν. Αποφλοιώνουμε , βγάζουμε τους σπόρους , στραγγίζουμε και ψιλοκόβουμε τις ντομάτες και τις ρίχνουμε στο τηγάνι. Προσθέτουμε και το μπούκοβο και αφήνουμε το μίγμα να μαγειρευτεί για 4΄-5΄λεπτά. Σπάμε τα αυγά σε ένα μπωλ , τα αλατίζουμε και τα χτυπάμε με το σύρμα να ομογενοποιηθούν. Ρίχνουμε τα αυγά στο τηγάνι με τη σάλτσα και ανακατεύουμε καλά. Αφού ψηθεί το αυγό, λίγο πριν τα κατεβάσουμε από τη φωτιά προσθέτουμε την φρέσκια ρίγανη, με το μύλο ρίχνουμε το πιπέρι και στο τέλος ρίχνουμε από πάνω την τριμμένη φέτα.

Κατεβάζοντας το τηγάνι από την φωτιά το σκεπάζουμε με ένα καπάκι για 5΄ για να μαλακώσει η φέτα και κατόπιν σερβίρουμε.

Τα καγιανά συνοδεύονται με άφθονες τηγανητές πατάτες και ωραία δροσερή χωριάτικη σαλάτα.

Συνταγή: Παύλος Φάκαλος