Υλικά

  • 3 ντομάτες γινομένες τριμμένες στον τρίφτη 0,60€ 
  • 4 μελιτζάνες φλάσκες μέτριες 1,50€ 
  • 1200 γραμ πατάτες (περίπου 5 μεγάλες) 1,00€ 
  • 1 κ.σ ντοματοπελτέ 0,10€ 
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι (τριμμένο πολύ χοντρά) 0,15€ 
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο 
  • 120 γραμ. ελαιόλαδο 0,40€ 
  • 2 κλωνάρια σέληνο  0,10€ 
  • Αλάτι και πιπέρι 

Εκτέλεση 

Ζεσταίνουμε το φούρνο στους 160' . Στρώνουμε στο ταψί φούρνου αντικολλητικό χαρτί. Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες. Κόβουμε τις μελιτζάνες σε χοντρά κομμάτια. Λαδώνουμε και τα δύο υλικά με το χέρι – το καθένα χωριστά - χρησιμοποιώντας λίγη από την ποσότητα του λαδιού και βάζουμε τις πατάτες να ψηθούν μόνες τους για 12 λεπτά. Ακολούθως προσθέτουμε και τις μελιτζάνες και ψήνουμε μαζί με τις πατάτες για άλλα 12 επιπλέον  λεπτά. 

Σε ένα «νταβά» (έτσι λέγανε παλιά τις χαμηλές και πλατιές κατσαρόλες) μεγέθους ανάλογο της ποσότητας του φαγητού ζεσταίνουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει και μετά βάζουμε το σκόρδο (για να μην μας καεί). 

Τοποθετούμε στην κατσαρόλα τις πατάτες και τις μελιτζάνες και τις φέρνουμε μια «γυρισιά» για να πάρουν νοστιμιά από το τσιγάρισμα. Το «γύρισμα» με απαλές κινήσεις γιατί ειδικά οι μελιτζάνες είναι ευαίσθητες στο ανακάτεμα. 

Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες , το σέληνο, τον πελτέ αραιωμένο σε ελάχιστο νερό , αλατίζουμε και προσθέτουμε νερό μέχρι να φτάσει στις μύτες του φαγητού. Έχει σημασία το σκεύος να είναι ανάλογο της ποσότητας του φαγητού γιατί διαφορετικά θα μας γίνει «μπλουμ». 

Σκεπάζουμε το σκεύος και βράζουμε για περίπου 20-25 λεπτά μέχρι να σωθεί το νερό και να μείνει το φαγητό με το λάδι του. 

Σερβίρουμε προσθέτοντας φρεσκοτριμμένο χοντρά πιπέρι. 

Εάν είστε του τυριού, και πολλοί είναι τέτοιοι, στο τελείωμα του μαγειρέματος (1-2 λεπτά πριν) τρίβετε από πάνω χοντροσπασμένη φέτα. Για ιδιαίτερη γεύση αν σας βρίσκετε (δύσκολο !!!) προσθέτετε χοντροσπασμένο λαδοτύρι ζακύνθου ή εναλλακτικά ναξιώτικο τυρί Σαν Μιχάλη. 

Παύλος Φάκαλος