Φραγκολεβαντίνικης έμπνευσης το μαγείρεμα. Το έχουνε οι «άτιμοι» οι φρατέλοι. Με απλά και λίγα υλικά κάνουν νόστιμες και έξυπνες παρασκευές.

Υλικά

  • 4 ντομάτες γινομένες 0,70 €
  • 120 γραμ. ελαιόλαδο 0,50 €
  • 1 κρεμμύδι τριμμένο 0,10 €
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1/3 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο 0,10 €
  • Ρίγανη (φρέσκια αν υπάρχει)
  • 1 κιλό κολοκύθια 1,00 €
  • 2 μπάλες μοτσαρέλα 125 γραμ. τριμμένες 2,10 €
  • Αλάτι-πιπέρι
  • Ψίχουλα τριμμένα από ξερό ψωμί 0,10 €

Εκτέλεση

  1. Κόβουμε τα κολοκύθια σε ψιλές φέτες τα αλατίζουμε και τα βάζουμε στην άκρη σε ένα σουρωτήρι να βγάλουν τα νερά τους για να μην μας τα βγάλουν την ώρα του ψησίματος.
  2. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το περισσότερο από το λάδι. Κρατάμε λίγο για να ανακατέψουμε μαζί με λίγο σκόρδο και ψιλοκομμένο μαϊντανό ώστε να αρωματιστούν τα ψίχουλα του ψωμιού.
  3. Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και προς το τέλος προσθέτουμε το σκόρδο ψιλοκομμένο. Προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα και αφού τσιγαριστεί βάζουμε ¾ ποτηριού νερό και την αφήνουμε να βράσει για 6-7 λεπτά. (εάν η σάλτσα ξινίζει βάζουμε λίγη ζάχαρη). Όταν κοντεύουμε να την κατεβάσουμε προσθέτουμε τη ρίγανη.
  4. Λαδώνουμε το πυρέξ και στρώνουμε την πρώτη στρώση κολοκύθια και επάνω ρίχνουμε την μισή σάλτσα και την μισή ποσότητα από τη τριμμένη μοτσαρέλα. Στρώνουμε την δεύτερη σειρά κολοκύθια και ακολουθούν αντίστοιχα η υπόλοιπη σάλτσα , την υπόλοιπη μοτσαρέλα και τα αρωματισμένα ψίχουλα.
  5. Φουρνίζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 40 λεπτά. Μόλις η κρούστα επάνω ροδίσει ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε το ταψί για 10-15 λεπτά να ηρεμήσει και σερβίρουμε.

Παύλος Φάκαλος