Με το στρίμωγμα των καιρών το κοτόπουλο έρχεται να μας συνδράμει οικονομικά αλλά και νόστιμα. Εάν δεν το υποστηρίξουμε με μια καλή γαρνιτούρα θα σηκωθούμε από το τραπέζι και ευχαριστημένοι και χορτασμένοι.

Υλικά

  • 8 μπούτια κοτόπουλο (κοπανάκια) 3,60 €
  • 1 κ.σ. πάπρικα 0,10 €
  • 1 μικρό κομμάτι τζίντζερ 0,10 €
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 500 γρ. κρασί λευκό 0,80 €
  • 1 κλ. Μαϊντανό
  • 100 γραμ. λάδι 0,30 €
  • Αλάτι – Πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Πλένουμε τα κοπανάκια και τα σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας.
  2. Τα βάζουμε σε ένα μπολ και τα πασπαλίζουμε με την πάπρικα, το κύμινο, το πιπέρι και το τζίντζερ αφού το έχουμε καθαρίσει και ψιλοκόψει.
  3. Ανακατεύουμε καλά το κρασί, το ελαιόλαδο, το αλάτι, το σκόρδο (αφού το έχουμε λιώσει) και το τζίντζερ να γίνει μια ομοιογενή μαρινάδα. Ρίχνουμε την μαρινάδα στο μπολ με τα κοπανάκια και τα ανακατεύουμε ώστε να πάει πάνω η μαρινάδα και τα αφήνουμε να τραβήξουν γεύση για 2-3 ώρες. Ενδιάμεσα τα γυρίζουμε 3-4 φορές.
  4. Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι στη φωτιά με ελάχιστο λάδι και βάζουμε τα κοπανάκια να τσιγαριστούν μέχρι να ροδίσουν. Κατόπιν τα στρώνουμε σε ένα ταψί και ρίχνουμε από πάνω τη μισή μαρινάδα.
  5. Ζεσταίνουμε το φούρνο στους 200ο και φουρνίζουμε για 45 λεπτά. Ενδιάμεσα προσθέτουμε σταδιακά και την υπόλοιπη μαρινάδα σε 2-3 δόσεις.
  6. Σερβίρουμε σε πιατέλα ρίχνοντας από πάνω ψιλοκομμένο μαϊντανό και μια πρέζα πάπρικα.
  7. Συνοδεύεται με ρυζάκι σπυρωτό ή λαχανικά στον ατμό ή πατατούλες τηγανητές περιχύνοντας τα με μαρινάδα που έχει γίνει νόστιμη σάλτσα.

Παύλος Φάκαλος