Μία ακόμα ευκαιρία να ευχαριστηθούμε τις κόκκινες, καλοκαιρινές ζουμερές ντομάτες. Εάν δε βάλουμε το φαγητό στην γάστρα και ψηθεί με την ησυχία του θα γίνει λουκούμι. Σε αυτή την περίπτωση μπορούμε να βάλουμε και 5-6 λεπτά κολοκυθάκια, λίγες ροδέλες καρότο και μερικά sticks σέλερυ. Τα λαχανικά τότε θα κλέψουν την παράσταση.

Υλικά

  • 800 γρ. χοιρινή σπάλα 3,20 €
  • 3 γινομένες ντομάτες 0,40 €
  • 3 σκελίδες σκόρδο χοντροκομμένες
  • 100 γρ. ελαιόλαδο 0,40 €
  • 1 κιλό πατάτες 0,80€
  • αλάτι-πιπέρι-θυμάρι

Εκτέλεση

  1. Κόβουμε το χοιρινό σε κύβους των 80 γρ. Κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες κοντόχοντρες. Τρίβουμε τις ντομάτες σε χοντρό τρίφτη. Χοντροκόβουμε το σκόρδο. Βάζουμε όλα τα υλικά μαζί με ένα ποτήρι νερό σε ένα μεγάλο μπολ, τα ανακατεύουμε καλά και τα στρώνουμε σε ένα ταψί.
  2. Σκεπάζουμε το ταψί με ένα αλουμινόχαρτο και σε προθερμασμένο φούρνο 170 βαθμών ψήνουμε για 2 ώρες .Κατόπιν το ξεσκεπάζουμε και το ψήνουμε για 20 λεπτά στους 180-190 βαθμούς να πάρει χρώμα.
  3. Εάν θέλουμε να βάλουμε το φαγητό στην γάστρα κρατάμε λίγο το νερό και ψήνουμε στους 150-155 βαθμούς για 2.30 ώρες και κατόπιν ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 20-30 λεπτά ανάλογα με το πόσο χρώμα θέλουμε να πάρει.
  4. Περιμένοντας το ξεφούρνισμα ετοιμάζουμε και μία δροσερή χωριάτικη σαλάτα και το γεύμα γίνεται πλήρες.

Παύλος Φάκαλος