Ο designer και αρχιτέκτονας Δημήτρης Τσίγκος, δημιούργησε το γλυπτό Everness, για το πιο ακριβό και συνάμα μυθικό ελληνικό απόσταγμα, το ΑΕΝ ΜΕΤΑΧΑ.

Το γλυπτό Everness, ο καλλιτεχνικός ορισμός του ΑΕΝ ΜΕΤΑΧΑ από τον Δημήτρη Τσίγκο, είναι ένα έργο τέχνης που φέρνει στο προσκήνιο μια σύγχρονη μετάφραση ενός κλασικού ποτού. Είναι ένα έργο φτιαγμένο για συλλέκτες, ένα αντικείμενο που αγκαλιάζει τη φιάλη του AEN, ολοκληρώνοντας την εμπειρία για την οποία είναι σχεδιασμένο. Έτσι, ο Οίκος Μεταξά χαρίζει μία πνοή νεωτερικότητας στις σταθερές του αξίες, συνδυάζοντας το εξαίσιο με το μοναδικό. Αυτή είναι και η ουσία του ΑΕΝ.

Ο Δημήτρης Τσίγκος είναι αρχιτέκτονας και designer και έχει πραγματοποιήσει μια σημαντική καριέρα μεταξύ Λονδίνου και Νέας Υόρκης, ενώ από το 2010 εγκαθίσταται μόνιμα στη Ελλάδα. Στην αρχή ξεκινούν μαζί με τον αδελφό του Γιάννη, την εταιρεία επίπλων και το concept store ΑΡΙΙ. Τέσσερα χρόνια μετά, εγκαινιάζουν το αρχιτεκτονικό γραφείο OmniView. Μέσα από τη δουλειά του αποκτά περίοπτη θέση στα μέσα ενημέρωσης, με δημοσιεύσεις σε περιοδικά όπως τα Wallpaper *, Interni, id + C, Frame, Bob, και τα βιβλία «Color and Restaurant Design», «Night Fever» και «Eat Out!», της Gestalten. Σαν καλλιτέχνης που αγαπά να δουλεύει με τα χέρια του και να είναι σε επαφή με το ένστικτό του, η προσέγγιση του στο σχεδιασμό του αγάλματος που αγκαλιάζει τη φιάλη του ΑΕΝ ΜΕΤΑΧΑ ήταν αυτή της μινιμαλιστικής αισθητικής, η οποία εκφράστηκε μέσα από την σύχρονη τάση του βιομιμητισμού. Το AEN τον ενέπνευσε να αναπαράγει στοιχεία και κινήσεις που βλέπουμε στη φύση και να δημιουργήσει ένα μοντέλο, που ακολουθεί τη δίνη της ροής του πολύτιμου υγρού.

Το απόσταγμα AEN, προέρχεται από το βαρέλι Νο 1 του οίκου Metaxa. Το δρύινο αυτό βαρέλι προέρχεται από την πατρογονική οικογένεια των βαρελιών που έρχονται από το πρώτο αποστακτήριο του Οίκου στον Πειραιά. Το πολύτιμο υγρό του περιέχει περισσότερα από 200 διαφορετικά χαρμάνια που έχουν ωριμάσει έως και ογδόντα χρόνια. Ο Metaxa Master Κώστας Ράπτης είναι ο πέμπτος στη σειρά των χαρισματικών ανδρών που έχουν αναλάβει υπό την προστασία τους το Βαρέλι Νo 1 και είναι εκείνος που έδωσε τη συγκατατάθεσή του στη διάθεση αυτού του πολύτιμου υγρού, που αποτελεί την ψυχή του ΜΕΤΑΧΑ. Το ΑΕΝ είναι αρχαία ελληνική λέξη και σημαίνει «για πάντα» και αυτό, το πάντα ζωντανό και παρόν πνεύμα του ΜΕΤΑΧΑ, είναι τώρα ένα δώρο που ο Οίκος μοιράζεται με τον κόσμο.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΙΑΣ

Το απόσταγμα στο Βαρέλι Νο 1 ξεδιπλώνει πολύπλοκα, εκλεπτυσμένα αρώματα δρυός, αποξηραμένων φρούτων κι ενός φρεσκοανοιγμένου κουτιού με πούρα. Αυτά είναι τα αρώματα που ο Κώστας Ράπτης ανακάλυψε στην πρώτη του γουλιά από το πολύτιμο Βαρέλι Νο 1. Στον ουρανίσκο ξεχώρισε επίσης την αίσθηση από πολύ παλιό Μοσχάτο, σαν εκείνο που πρωτοχρησιμοποίησε ο Σπύρος Μεταξάς. Το άρωμα του παλαιωμένου Μοσχάτου δεν είχε χαθεί, αλλά αντίθετα είχε εμπλουτίσει το blend με ακόμα πιο εντυπωσιακή επίγευση.

Στο παλιό δρύινο βαρέλι η συμπύκνωση του σκούρου κεχριμπαρένιου υγρού έφθασε στο απόγειο της και αναδείχτηκε ο γευστικός χαρακτήρας του ποτού. Ένα απόσταγμα με διαχρονικό χαρακτήρα, που δεν έχει ανάγκη από περαιτέρω σχόλια.