Μαγέρικο περιωπής και εναλλακτικό ντελιβεράδικο στο κέντρο
 

Στην οδό Καλαμιώτου, λίγο πιο πάνω από τα ΕΜΜΕ (σ.σ.: Σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ). Για όσους αυτή η πληροφορία δεν λέει πολλά, ας πούμε απλώς ότι είναι ο δρόμος που τέμνει κάθετα την Ερμού, στο σημείο που συναντάμε την εκκλησία της Καπνικαρέας.  Αν το εστιατόριο ήταν σε κάποια άλλη χώρα, εκεί που περισσότερο το εθιμικό και λιγότερο το εργασιακό δίκαιο έχει επιβάλει ως καθεστώς το μεσημεριανό διάλειμμα (ναι, υπάρχουν και τέτοιοι παράδεισοι), θα έβλεπες τα τραπέζια του εστιατορίου κατάμεστα από εργαζόμενους του κέντρου. Επειδή όμως στις μέρες μας δεν υπάρχει χρόνος για τέτοιες πολυτέλειες, οι περισσότεροι εξ αυτών επιλέγουν την οδό του «ντελίβερι», υπηρεσία που παρέχεται από το κατάστημα. Ωστόσο και η σάλα σπάνια είναι άδεια, αφού οι χαμηλές τιμές και η «από στόμα σε στόμα» διαφήμιση προσελκύουν νεαρόκοσμο, φοιτητές και «κεντρώους» (μτφ: ανθρώπους που αγαπούν το κέντρο και συνηθίζουν τις βόλτες στα πέριξ του Συντάγματος!).  
Το μενού είναι προσαρμοσμένο στο εργαζόμενο κοινό της μεσημβρινής ζώνης, με πολλές επιλογές σε ευφάνταστα σαλατο-γεύματα και μαγειρευτά, φτιαγμένα με δεξιοτεχνία. Δεν μας έκανε έκπληξη, λοιπον, όταν μάθαμε ότι τιμονιέρης στην κουζίνα είναι ένας έμπειρος σεφ -και συνιδιοκτήτης του Μελίλωτου- Κωνσταντίνος Σιωπίδης, ο οποίος μαγειρεύει με ελαιόλαδο, κρασί και μυρωδικά, φτιάχνει δικούς του ζωμούς και αναζητάει πρώτες ύλες της εποχής. Δοκιμαστε μοσχαράκι με μπίρα, μουστάρδα και φρέσκα μανιτάρια. Πολύ νόστιμη ειναι και η πίτα Μετσοβόνε -με χειροποίητο φύλλο-, αλλά και τα ανατολίτικα αρνίσια κεφτεδάκια με πλιγούρι και κουκουνάρι, τα οποία έρχονται ολοστρόγγυλα, στητά και καμαρωτά, στεφανωμένα με μια σάλτσα γιαουρτιού. Το συνοδευτικό ρύζι είναι καλοβρασμένο και αρωματικό. Πολύ καλή επιλογή και η σαλάτα με παντζάρι, παντζαρόφυλλα, καρύδια, σπανάκι και μικρές χειροποίητες μπαλίτσες από μαλακό τυρί με σκόρδο και μυρωδικά.

Θα σας κοστισει γύρω στα 12 - 15 ¤ το άτομο.  

Χύμα λευκό, ροζέ και κόκκινο από τη Μεσσηνία. Το λευκό που δοκίμασα ήταν λίγο πιο αρωματικό από όσο θα ήθελα για να συνοδεύσω το φαγητό μου, ωστόσο θα το έπινα ευχαρίστως μόνο του. Από τα εμφιαλωμένα, μόλις τρεις οι επιλογές, αλλά ενδιαφέρουσες, καθώς προέρχονται από ποικιλίες σχετικά άγνωστες (Κυδωνίτσα και Μούχταρο).  

Λειτουργεί όλες τις μέρες, εκτός Κυριακής, αλλά μόνο μεσημέρι, από τη 1 μ.μ. μέχρι τις 6 μ.μ. (Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη) και μέχρι τις 8.30 μ.μ. τις υπόλοιπες μέρες. Το ντελίβερι ξεκινάει από τις 12 και τελειώνει στις 6 μ.μ.. Πάρκινγκ εδώ; Στο κέντρο; Καλή τύχη! Σημειωτέον, το μαγαζί είναι σε πεζόδρομο.    

Καλαμιώτου 19, Αθήνα, τηλ.: 210-32.22.458210-32.22.498.,www.melilotos.gr  

Πηγή: Gastronomos.gr