Αυτό το όνομα σίγουρα δεν το ξεχνάς αλλά στον «Γάιδαρο» αξίζεις να πας για πολλούς λόγους. Το πνεύμα του μαγαζιού είναι πολύ θετικό. Κρατάει τις τιμές χαμηλά και Παρασκευή-Σάββατο συνοδεύει τις νοστιμιές του με live ρεμπέτικα και λαϊκά (μπουζούκι-κιθάρα). Ο χώρος είναι ζεστός -πέτρα και ξύλο- και στους τοίχους είναι απλωμένο ένα καλαίσθητο «μουσείο» από κρεμασμένα γεωργικά εργαλεία - δεν λαϊκίζει, δείχνει πολύ όμορφα τη συλλογή του.

Ο κάτω χώρος είναι πιο ταβερνέ, ενώ ο επάνω με τα τζάκια έχει λίγο πιο «κυριλέ» στιλ. Σπάνια βρίσκεις σε μαγαζί το ωραιότατο κατσικίσιο chevre του Ιδρύματος Τοσίτσα και το εκτίμησα ιδιαίτερα. Η καπνιστή μελιτζανοσαλάτα λέει, όπως και οι γεμιστές με τυριά πιπεριές, οι ρεβιθοκεφτέδες και οι φλογέρες με το κρέας και το τυρί. Πάνω απ’ όλα, πάντως, ξεχωρίζουν οι πίτες.

Τα dry τυροπιτάκια του με φύλλο ανοιγμένο στο χέρι είναι ζημιά^ παρομοίως η χορτόπιτα και η μπατζίνα (ζυμαρόπιτα με κολοκύθι και τριμμένο τυρί). Η χοιρινή τηγανιά είναι αρκούντως νόστιμη, αλλά καλύτερο είναι το μαγειρευτό συκώτι στο πήλινο.

Από τον ξυλόφουρνο, τώρα, βγαίνουν κάθε μέρα διαφορετικές λιχουδιές^ μου άρεσε πολύ το ζουμερό κουνέλι με λευκή σάλτσα και το σκορδάτο «αγραφιώτικο» χοιρινό με καπνιστό τυρί, ντομάτα, κρεμμύδι, θυμάρι και κρασί, συνοδεία ωραίας τηγανητής πατάτας. Από τα γλυκά προτίμησα σαφώς το κλασικό μωσαϊκό και το παγωτό^ ο χαλβάς και το ρεβανί θέλουν προσεκτικότερο σιρόπιασμα για καλύτερη υφή. Στα συν οι γλυκές τιμές.  

Ελληνοσερβικής Φιλίας 52, Αγία Παρασκευή, 2106004724. Τιμή: € 20-24.


Πηγή: athinorama.gr