Δεν πρέπει να υπάρχει cafe-restaurant στην Αθήνα με πιο σπινθηροβόλα γαστρονομικά κουζίνα από το κρυμμένο... ανάμεσα στα φαστφουντάδικα και τις καφετέριες της πλατείας Αγίας Παρασκευής «Κουζίνα Breeze Cafe».

Γεγονός που αν δεν το ξέρεις εκ των προτέρων σε βρίσκει μάλλον  απροετοίμαστο.

Ο Γκίκας Ξενάκης φτιάχνει ας πούμε ένα πολύ ενδιαφέρον τραχανότο με αρνίσια συκωτάκια και φρέσκια ρίγανη, ένα ελαφρώς… σουπέ ριζότο που μοσχοβολάει πορτοκάλι, με κρόκο Κοζάνης και μοσχαρίσια ουρά-λουκούμι, μαγειρεμένη σε κόκκινο κρασί,  ή μάγουλα από μοσχαράκι γάλακτος, επίσης σε κόκκινο κρασί, με κάρδαμο και τζίντζερ, σερβιρισμένα πάνω σε σπαστές πατάτες και βλίτα και σε κερδίζει με την προσωπική, «ζουμερή» και ταυτόχρονα φινετσάτη μαγειρική του. Το περιβάλλον είναι άνετο, καλαίσθητο, προσεγμένο και ταυτόχρονα χαλαρό (παίζει ρόλο ως προς αυτό κι η συνύπαρξη με το «πεδίο» του καφέ, αν και ο τελευταίος έχει το δικό του, αυτόνομο, κομμάτι στο χώρο).

Αυτό σημαίνει ότι έχεις τη δυνατότητα να εκμεταλλευτείς τις επιδόσεις του χωρίς να τραβήξεις αναγκαστικά το δρόμο του full course. Νoμίζω π.χ. ότι το εξαιρετικά ποσαρισμένο αυγό με σπανάκι, chorizo και χωριάτικο ψωμάκι του που προτείνει ο σεφ στα ορεκτικά είναι το τέλειο πιάτο για brunch -σε καλύτερη εκτέλεση από πολλές χάι βρετανικές ή γαλλικές brasserie. Όσο για το ρυζόγαλο πικρής σοκολάτας με μανταρίνι - από πάνω έχει μια στρώση κρέμας ρυζόγαλου με κανέλα και σορμπέ λεμονιού-απλά εκπληκτικό.

(Πλ. Αγ. Παρασκευής, 2106009092. € 35-€40)


Πηγή: athinorama.gr