Πήραν την προϋπάρχουσα κουλτούρα καφενείου, από την καρέκλα και τη λαδόκολλα μέχρι το τσίπουρο και το μεζέ, και την πήγαν παραπέρα. Μέχρι την Κερκίνη για καβουρμά, μέχρι την Άνδρο για βολάκι, μέχρι τη Νάξο για κομό…

Κάπως έτσι, σε ένα καινούργιο, μικρούλι στέκι στα Μελίσσια βρίσκεσαι, μάλλον απρόσμενα, να πίνεις τσίπουρο ή ρακή τσιμπολογώντας μαριναρισμένα κολοκυθάκια με ξινομυζήθρα και ψιλοκομμένο δυόσμο, να δοκιμάζεις μια απαλή ταραμοσαλάτα (χωρίς ψωμί και κρεμμύδι) αφράτη σαν σαντιγί, φρυγανισμένο ψωμί, αλειμμένο με μια πάστα από αβγά κολιού που έρχεται από μια οικοτεχνία στη Λέρο (λιτός μεν, δυσεύρετος δε αλμυρός μεζές) ή ένα πικάντικο, πληθωρικό λουκάνικο από τη Δράμα.

Απλά, ξεκάθαρα πράγματα, σε ένα έντιμο, καθημερινό καφενείο, εκτός πεδίου μόστρας. Το να συνάψεις σχέσεις απευθείας με τους παραγωγούς -δεδομένου ότι στα «δίκτυα» υστερούμε ακόμα- όπως η Μαρία και η Κατερίνα στο «Φανάκι», ίσως δεν είναι και το πλέον εύκολο, αλλά είναι ώρα να βγούμε από τη λούπα του ομοιογενούς μεζέ. Κι εκεί έξω κρύβονται πολλά φανταστικά ελληνικά προϊόντα.   

Παναγή Τσαλδάρη 26, Μελίσσια, Τηλ.: 2117200988


Πηγή: athinorama.gr