Οι Αγγλοσάξονες το αποκαλούν brunch και για εκείνους συνιστά ένα είδος γαστριμαργικής ιεροτελεστίας. Πρόκειται για το γεύμα που χρονικά τοποθετείται ανάμεσα στο πρωινό και στο μεσημεριανό, συνήθως αντικαθιστώντας τα. Επί της ουσίας, πέρα από -συνήθως- ανεπανάληπτη γευστική απόλαυση, αποτελεί λατρεμένη συνήθεια πολλών. 

Οι μυημένοι στις γαστρονομικές ηδονές, γνωρίζουν ότι το φαγητό είναι, μεταξύ άλλων, ένας μοναδικού χαρακτήρα τρόπος νοερής μετάβασης σε καινούργιους τόπους, γνωριμίας με άλλες κουλτούρες, καθώς και εισαγωγής σε κόσμους νέων απολαύσεων. 

Ας ετοιμαστούμε λοιπόν για ένα -σύντομο- πέρασμα από τρεις ευρωπαϊκές πόλεις που είναι σε θέση να μας προσφέρουν ξεχωριστές εμπειρίες brunch προσαρμοσμένες στις κατά τόπους ιδιαιτερότητες. 

Λονδίνο
Αναμφίβολα, το ευρωπαϊκό brunch έχει ιδιοσυγκρασία και αυτή είναι βρετανική. Στην πρωτεύουσα της Μεγάλης βρετανίας εντοπίζονται μερικές από τις καλύτερες επιλογές brunch. Ας δούμε τρεις από τις κορυφαίες προτάσειςτης βρετανικής πρωτεύουσας:  

Όσοι επιθυμούν το brunch τους να έχει λίγη από τη «χρυσόσκονη» των celebrities του Λονδίνου, τότε θα προτιμήσουν το Notting Hill.
 
Ορισμένοι λατρεύουν ν’ απολαμβάνουν τον «παιχνιδιάρικο» συνδυασμό του  γαλλικού τοστ με το - τόσο βρετανικό- maple syrup και την τραγανή φέτα χοντροκομμένου μπέικον του 202 Café.

Τα τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο της «απαστράπτουσας» Westbourne Grove είναι… «το κάτι άλλο», ειδικά τις ηλιόλουστες ημέρες  

Άλλοι πάλι δεν αλλάζουν με τίποτα τα αυγά Bennedict, τοποθετημένα πάνω στα φρεσκοψημένα αγγλικά ψωμάκια και περιχυμένα με την πλούσια παχύρευστη hollandaise, στο Raoul’s της Talbot Road. Εκείνοι οι οποίοι δηλώνουν θαμώνες του μέρους που δίνει μία αλέγρα μεσογειακή πινελιά στο λονδρέζικο εστετισμό, προτείνουν το σολομό ως την ονειρική έξτρα επιλογή για το πιο πάνω πιάτο.  

Αφήνοντας το glitter του Notting Hill, κατευθυνόμαστε στο γραφικό πεζόδρομο του Camden Passage στο εκλεπτυσμένοκαι «ευρωπαϊκό» Islington. Εκεί θα βρούμε το μικρό, εξ ου και οι ουρές μέτρων, τοπικό μέλος της μεγαλύτερης «αλυσίδας «πρωινού» στο Λονδίνο, του ξακουστού Breakfast Club.

Εδώ η επιλογή είναι μία, δηλαδή οι εξής… δύο: Full English breakfast συνοδευόμενο από φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκάλι. Τα αυγά, «μάτια» ή χτυπημένα, το «λευκό» λουκάνικο, η μαύρη πουτίγκα, οι χοντρές φέτες μπέικον που «μελώνουν» τον ουρανίσκο, οι ζεστές φέτες από ψωμί για τόστ, και όλα αυτά πάνω σε φασόλια με ελαφριά κόκκινη σάλτσα, σε μεταφέρουν κατευθείαν στο τραπέζι μίας τυπικής βρετανικής οικογένειας.   

Άψογα τα ανωτέρω,όμως όποιος θέλει ένα ιδιότυπο «brunch στα όρθια» μέσα σε μία ατμόσφαιρα πολυεθνικής συνύπαρξης, σ’ ένα περιβάλλον όπου η χιπστερική αισθητική παντρεύεται αρμονικά με τη φολκλόρ μουσουλμανική κοινότητα της Brick Lane και τα εξωτικά ασιατικά εστιατόρια που στοιβάζονται το ένα δίπλα στο άλλο, τότε ένα beigel στο χέρι από «του Εβραίου» στο Brick Lane Beigel Bake συνιστά επιλογή εκ τω  ων ουκ άνευ.

Το beigel με το τυρί-κρέμα είναι μοναδικό. Για τους εξερευνητές των γεύσεων, εκείνο με το ψιλοκομμένο βοδινό με το χοντρό αλάτι θα είναι ένας σημείο-σταθμός στο γευστικό ταξίδι τους.
 
Παρίσι
Περνώντας τη Μάγχη μεταφερόμαστε από το Λονδίνο στο ανυπέρβλητο Παρίσι. Η γαλλική πρωτεύουσα σε ό,τι αφορά τα bistro της, μοιάζει με ολάνθιστο κήπο απ’ όπου ξεπηδούν δεκάδες πανέμορφα μπουμπούκια λουλουδιών. 

Ανάμεσα στα εκατοντάδες αξιομνημόνευτα, το Café Charlot στη Rue de Bretagne, στην περίφημη περιοχή του αυθεντικά κοσμικού, άρα εκ των πραγμάτων και ελαφρώς σνόμπ, Marais, τραβά τα βλέμματα. 

Κυριακή, 11 το πρωί, στο πλακόστρωτο, σ’ ένα από τα μικρά τραπεζάκια με τις ξύλινες καρέκλες, κάτω από τις κόκκινες ομπρέλες - «σήμα κατατεθέν», με τον ήλιο να λούζει το πρόσωπο, και τις αισθήσεις να συνεπαίρνει ένας υπέροχος café au lait. 

Όσο για το πιάτο; Μα τι άλλο από «le petit-déjeuner complete»; Μία φέτα ολόφρεσκης μπαγκέτας αλειμμένης με βούτυρο, ένα αφράτο γαλλικό κρουασάν, μία επιλογή από χειροποίητες μαρμέλαδες -δε χρειάζεται περισσότερη από «μία ιδέα» επάλειψης- και ένας φυσικός χυμός πορτοκάλι που μόλις στύφτηκε, συνιστούν ένα ντελικάτο γευστικό όνειρο. 

Η αναβίωση της αίσθησης γαλλικής γειτονιάς με το bistro της στο επίκεντρο, ξυπνά ένα γλυκό αίσθημα νοσταλγίας, που σε παρακινεί να κόψεις το κρουασάν σου στα δύο και να αναζητήσεις μέσα στο πλήθος κάποιον ή κάποια για να το μοιραστείς, ώστε να γίνετε και οι δύο κοινωνοί της ίδιας εκλεπτυσμένης εμπειρίας.  

Φλωρεντία
Η αλήθεια είναι ότι οι Ιταλοί είναι τόσο παθιασμένοι με το φαγητό (τους) που δύσκολα εισάγουν συνήθειες… τρίτων. Οπότε, αν κάποιος (τυχερός) βρεθει σε ιταλική πόλη, το καλύτερο που έχει να κάνει είναι ν’ ακολουθήσει τον ιταλικό τρόπο. Μία από τις πόλεις που επιτρέπουν στον επισκέπτη τους να αισθανθεί στα γρόρα ως… Ιταλός είναι η μικρή αλλά μοναδική Φλωρεντία.

To
ονειρεμένο «brunch διαρκείας» μπορεί κάποιος να το  ξεκινήσει μ’ ένα γρήγορο cappuccino ή espresso (στους Ιταλούς αρέσει να πίνουν όρθιοι τον καφέ τους) στο Café Petrarca, εάν ζει εκτός των παλιών τειχών της πόλης.  Εκεί, κανείς δε μιλά αγγλικά και το μέρος μάλλον δεν «γεμίζει» το μάτι, όμως ο καφές τους είναι αριστούργημα. Συνοδεύεται τέλεια μ’ ένα cornetto (ιταλικό κρουασάν).  

Εάν πάλι κάποιος επιθυμεί κάτι πολύ κεντρικό και «κοσμικό», το Gilli είναι η κλασσική επιλογή των «ψαγμένων» τουριστών, όμως οι Φλωρεντινοί προτιμούν το ιστορικό Café Paskowski ακριβώς στην άλλη πλευρά της  Piazza della Republica. Και στα δύο, ο γρήγορος καφές δένει αρμονικά με μία sfogliattina (ιταλικό είδος γλυκιάς σφολιάτας).  

H… διαδρομή του brunch συνεχίζεται με μία σύντομη στάση στο Vecchio Forno, το ιδανικό μέρος για μία φρεσκοψημένη focacce ή ένα κομμάτι pizzette. Εδώ, όπως σε κάθε ιταλικό φούρνο που σέβεται τον εαυτό του, φτιάχνονται επί τόπου lαχταριστά panino, με ψωμί που ανοίγεται εκείνη την ώρα και αυθεντικά ιταλικά τυριά και αλλαντικά που κόβονται μπροστά στον πελάτη

Στη συνέχειa αξίζει η επίσκεψη στη Libreria Barc γα την ξεχωριστή γλυκιά πρόταση της ημέρας και την ανάγνωση ενός βιβλίου ή στη Gelateria Grom  όπου οι αισθήσεις πολιορκούνται από το fiore di latte της. 

Με αρκετό περπάτημα και κάμποσο ψάξιμο, το ιδανικό φλωρεντίνικο brunch είναι έτοιμο. Άλλωστε για ν’ αντέξει κάποιος την -απογευματινή- διαδρομή μέχρι την Piazzale Michelangeo, που προσφέρει την παραμυθένια θέα της πόλης, καθώς και την κατοπινή -απαραίτητη- κατάβαση προς το il Rifrullo (το πρώτο αμερικανικό bar της πόλης με τον πανέμορφο κήπο στην ταράτσα) για το βραδινό ποτό με θέα στα παλιά τείχη της πόλης, αναμφίβολα χρειάζεται ένα πλήρες ιταλικό brunch.

*Στην Αθήνα, που ακόμα αναζητά το «brunch βηματισμό της», σ' ένα κλασικό meeting point του κέντρου, στον πεζόδρομο όπου διασταυρώνονται η Σκουφά με την Ομήρου, στις παρυφές του Κολωνακίου, o all day χώρος του Nice ‘n’ Easy κάθε Σαββατοκύριακο έως και τις 14:00 προσφέρει ξεχωριστό brunch menu. Highlight του, τα Huevos rancheros, η μεξικανική εκδοχή της ομελέτας.

Σ' αυτό το διάσημο σε όλη την αμερικανική ήπειρο πρωινό, τα αυγά -μάτια κατά προτίμηση- σερβίρονται επάνω σε λεπτές πίτες καλαμποκιού fajitas και συνοδεύονται από πικάντικη chili sauce.


Παναγιώτης Σκευοφύλακας