Yamato είναι μια πρώιμη περίοδος στη γιαπωνέζικη Ιστορία ταυτισμένη με την πρώτη πρωτεύουσα και την πρώτη δυναστεία του Ανατέλλοντος Ηλίου. Το αθηναϊκό «Yamato», από την άλλη, είναι ένα ολοκαίνουργιο γιαπωνέζικο εστιατόριο που άνοιξε το team του «Furin Kazan» στο Παγκράτι. Κοινό στοιχείο των δύο μαγαζιών το σούσι, φυσικά, όμως το «Yamato» έχει ευρύτερο ρεπερτόριο, που περιλαμβάνει δημοφιλή πιάτα της πολυποίκιλης γιαπωνέζικης κουζίνας.

Όπως τα donmono, λ.χ., ωραίο ρύζι ατμού σε ένα πανέμορφο λακαρισμένο και ζωγραφιστό κουτί και περιχυμένο με μια σάλτσα φουλ σε umami νοστιμάδα και από πάνω, στην περίπτωση του Ten Don που δοκίμασα, εξαιρετικές γαρίδες και λαχανικά tempura. Ή το γλυκοφάγωτο Niku Jyaga με λωρίδες κρέατος, πατάτες και καρότα σε ένα νοστιμότατο ζωμό, kaisen salad με μεγάλη ποικιλία σαλατικών, γαρίδες, χταπόδι και σοταρισμένα κρεμμύδια. Από τα πολύ ποιοτικά sashimi ξεχώρισα τη σουπιά και το φαγκρί. Βάλτε στα οπωσδήποτε το goma al, βραστό σπανάκι με ερεθιστική σάλτσα σουσαμιού. Το τέλος ήταν πολύ σπιτικό: homemade κέικ με γλυκά –σαν κάστανα– φασόλια azuki. 


Αλκιμάχου 21, Παγκράτι, 2107245361. Τιμή: € 25-35.

Πηγή: athinorama.gr