«Κρυμμένο» ανάμεσα στην Ερμού και την Μητροπόλεως, στο ύψος της Μητρόπολης,  το λιλιπούτειο wine bar/κάβα της Χρυσούλας και της Μαντλέν δεν έχει πολλές μέρες που ξεκίνησε και ήδη, στα λίγα τραπέζια που βγάζει έξω στον πεζόδρομο, μέχρι αργά το βράδυ κυκλοφορούν Ασύρτικα, Μαλαγουζιές, Ξινόμαυρα, Αγιωργίτικα και όχι μόνο.

 Στο «Heteroclito» προτείνουν δεκάεξι διαφορετικά ποτήρια κρασί, ενώ οι φιάλες, όλες από τον ελληνικό αμπελώνα, φτάνουν τις εκατόν είκοσι. Το κρασί σου μπορείς να το συνοδεύσεις με ελίτσες και παξιμαδάκια, ελληνικά τυριά (τα σερβίρουν με μια ωραία μαρμελάδα σύκο) και αλλαντικά, μικρές σαλατίτσες και φρούτα, ενίοτε και πίτες ή κις. Ενδιάμεσα είναι πολύ πιθανό να πετύχεις να μπαινοβγαίνουν διάφοροι οινόφιλοι γείτονες για… ψώνια, έχοντας πάρει χαμπάρι τις καλές τιμές της κάβας.

 Η μαρμάρινη μπάρα στο ισόγειο (υπάρχει και πατάρι, το οποίο διαμορφώνουν σιγά-σιγά σε σαλονάκι οινοποσίας) είναι μάλλον το πιο κατάλληλο σημείο για να λύσεις τις όποιες οινικές απορίες σου, ιδίως όσον αφορά σταφύλια που δεν συναντά κανείς συχνά –off off Broadway!- όπως ο Τσαπουρνάκος, το Χυδηριώτικο, το Μούχταρο, το Μπεγλέρι ή ο Τινακτόρογος.

Για την επιλογή –μπόλικο είπαμε το οινικό υλικό- είναι πολύ βοηθητικό το βιβλιαράκι-λίστα, το οποίο έχει στις τελευταίες του σελίδες ένα «λυσάρι» με τα χαρακτηριστικά των βασικών ελληνικών ποικιλιών. Αν πάντως δεν είσαι της μελέτης, το πιο εύκολο είναι να ρωτήσεις τη Χρυσούλα. (Φωκίωνος 2 & Πετράκη 30, 2103239406).

Πηγή: athinorama.gr